KRISTIANSAND: I forbindelse med Bedriftsforbundets kongress, som i år er lagt til Hotel Norge Kristiansand, presenterte ledelsen Småbedriftsbarometeret i formiddag. Tallene viser at det tidlig i september var flere bedrifter med under 20 ansatte som var positive med tanke på de kommende 12 måneder, enn det var pessimister. Det er et klart stemningsskifte fra samme undersøkelse i mars, der det var flere pessimister enn optimister.

— Men det er langt igjen til de beste årene, påpeker Tom Bolstad, administrerende direktør i Bedriftsforbundet, som presenterte resultatet på Hotel Norge.

Tror de kommer til å ansette flere

Fra barometeret startet i 2000 har optimismen rådet i småbedriftene, men fra andre halvdel av 2006 og frem til andre halvdel av 2008 har optimismen for hvert halvår sunket. Da undersøkelsen ble gjort i første halvdel av 2009 var det for første gang flere pessimister enn optimister. Men nå ser det ut til at kurven er på vei oppover igjen.

Blant annet mener én av fem at de kommer til å ansette flere det neste året, og drøyt seks av ti mener sysselsettingen vil være uendret.

— Dette er et positivt utgangspunkt, sier Bolstad.

Andre positive faktorer er forventet omsetning. Der svarer drøyt syv av ti at de tror på økt eller uendret omsetning.

Få tror på økt lønnsomhet

Selv om stemningen nå er mer positiv enn før, er det fortsatt er harde kår for småbedriftene. Dette gjenspeiles blant annet når det gjelder tro på lønnsomhet i Småbedriftsbarometeret.

— Lønnsomheten er ikke helt på riktig spor, sier Bolstad.

Det er nemlig bare én av fire som tror på økt lønnsomhet det kommende året. Én av tre tror lønnsomheten vil synke.

Blant andre negative tall er at én av syv småbedrifter vurderer nedbemanning, én av fire frykter lavere omsetning og én av tre tror lønnsomheten vil bli lavere de neste 12 månedene.

— Noen bedrifter har falt fra. Å si at gjennomsnittet er bra, er en fattig trøst for den som ikke har klart det, understreker Bolstad.

Opp og ned også i Agder

Småbedriftsbarometeret viser ikke regionale tall. Men Tom R. Utsogn, nestleder i forbundsstyret, kjenner igjen tallene fra Agder.

— Det å drive bedrift er som en jojo, noen dager er gode og andre dårlige. Det går i bølger, sier han.

Føler seg dårlig verdsatt

Bedriftsforbundet har også stilt medlemmene sine noen andre spørsmål om å lede en liten eller mellomstor bedrift. Her går det frem at over halvparten føler seg meget eller ganske dårlig verdsatt av lokale myndigheter. Syv av ti svarer det samme om sentrale myndigheter.

— Det er sjelden eller aldri positive nyheter for næringslivet fra regjeringen nå, mener Tom Bolstad.

— Det de sentrale myndighetene sier, kjenner vi oss ikke igjen i, sier Tom R. Utsogn, og peker for eksempel på at politikerne sier de har gjort det lettere å få banklån.

— Bankene har strammet inn, så det er tvert imot vanskelig for bedriftene å få lån, sier Ragna Marie Henden, regionleder i Bedriftsforbundet i Agder.

Negative til byråkratiet

Bedriftsforbundet i Agder mener en av årsakene til at bedriftene føler seg lite verdsatt av myndighetene, er at det meste av inntekter forsvinner fra distriktene.

— Et eksempel er da regjeringen fjernet selskapsskatten til kommunene. Nå går alle inntekter til det sentrale. Det er ikke bra for fremtiden, sier Utsogn.

De peker også på at infrastrukturen må bli bedre og at det må bli færre skjemaer å fylle ut. Over halvparten av bedriftslederne har i undersøkelsen svart at regelverk og skjemavelde vil ha en meget eller ganske sterk negativ påvirkning på lønnsomheten i bedriften det kommende året.

— Det er mye som kan forenkles, sier Henden.

Infrastruktur skal være et av temaene som skal diskuteres på konferansen i Kristiansand i helgen.

Andre resultater fra spørsmålene til bedriftslederne er at de jobber mye, de blir ikke rike og har lite ferie. Én av tre svarte at de tjente mindre enn 400.000 kroner i fjor. To av ti tjente over 700.000 kroner.

78 prosent jobbet mellom 40 og 70 timer i uka. Kun to av ti hadde fem uker eller mer ferie i fjor.