KRISTIANSAND: Lørdag 8. mars aksjonerte Helene Bjerke Fredheim og sine kollegaer mot kvinnedagen i Markens gate. Hanna Aase mener det er feil av Bjerke Fredheim å fjerne kvinnedagen.

— Hun hadde gjort oss en bjørnetjeneste ved å fjerne kvinnedagen. Det finnes masse dokumentasjon og mange undersøkelser som beviser at det ikke er lik lønn for kvinner og menn i Norge, sier Aase til fvn.no.

- Fokuser på Norge

Aase mener at spesielt næringslivet på Sørlandet kan være ganske hard for kvinner.

— Heldigvis har vi tiltak som Female Future og kvinnelige nettverk som Kompetansenett Agder. Det er ikke alltid like lett for kvinner som ønsker lederstillinger, men slike tiltak kan være med på å bedre dette, forklarer Aase.

I et debattinnlegg skriver Bjerke Fredheim:

”Vi må slutte å henge oss opp i småting og navlebeskuende detaljer her hjemme, og heller sloss mot at kvinner steines, tvangsgiftes, omskjæres, voldtas og utsettes for tortur i land som ikke vet hva menneskerettigheter er. Det er derfor vi vil avskaffe kvinnedagen i Norge. Vi trenger ingen egen kvinnedag i Norge når man ser hvor undertrykte kvinner er i andre land. Vi må heller kjempe året rundt for undertrykte kvinner verden over. Fordi vi i FpU mener det rett og slett blir litt egoistisk av oss her i Norge å syte over kvinners rettigheter her når man ser hvordan kvinner i andre land har det.”

Dette reagerer Aase på.

— Vi har mange utfordringer når det gjelder likestilling i Norge som vi må ta tak i. Det at det er utfordringer i andre land er det ingen tvil om, derfor det er så bra at kvinnedagen ikke bare gjelder Norge men er en international dag, påpeker Aase, som støtter forslaget til Bjerke Fredheim om å kalle kvinnedagen for likestillingsdagen.

Viktig med kjønnskvotering

Aase mener det er viktig å ha kjønnskvotering i Norge.

— For å oppnå likestilling kan det være at det er nødvendig med politiske tiltak for at det skal bli likt, sier Aase.

Det er fylkesformannen sterkt uenig i:

— Det blir helt feil å kvotere inn kvinner i diverse stillinger. Man må velge dem som er mest kvalifistert til stillingen. Kvinner er like gode som menn og vi kan få til det vi vil!

Bjerke Fredheim understreker hvorfor hun mener vi bør avskaffe kvinnedagen:

— Jeg mener vi bør kjempe for kvinners rettigheter hele året. Det blir for dumt å ha en dag til dette. Skal man for eksempel ha en dag hvor man kjemper for lavere skatter og avgifter også? spør hun.

- Trenger ikke kvinnedagen

Hun mener kvinnedagen har gått ut på dato.

— Det eneste kvinnedagen har bidratt med er at vi kvinner fikk stemmerett. Men nå trenger vi ikke en dag for å oppnå noe. 8. mars er en helt vanlig dag, påpeker Bjerke Fredheim.

Hun er fornøyd med at det oppstod en debatt etter saken på fvn.no i går.

— Jeg synes det var interessant. Meningen med å ta opp dette var å skape en debatt og la folk komme med sine meninger, forteller Bjerke Fredheim til fvn.no.