KRISTIANSAND: Da bussenes høstprogram i fjor tok til, forsvant M2-bussene over Lund og Universitetet i Agder (UiA). Bussene ble da sendt gjennom Oddernestunnelen og Baneheitunnelen. Protestene er blitt hørt og til sommeren er bussen tilbake.

Agder Kollektivtrafikk (AKT) har fått bevilget 1,5 million kroner fra Areal— og transportforvaltningsprosjektet (ATP) for å legge bussruten tilbake over Lund. Markedssjef Inge Os i AKT er glad for å gi flere et bedre busstilbud.

Godt fornøyd

  • Det var veldig mange oppslag rundt UiA. Det skapte medieblest, men det har også vært en del tilbakemeldinger fra folk i Tangen-området som fikk lang gangavstand. Lund Torv mistet også en del avganger, sier Os til fvn.no.

Pengemangel var årsaken til at busstilbudet ble endret.

— Vi gjorde det for å spare penger. Nå har vi skaffet ekstra bevilgning gjennom ATP. Hadde forsøket vært vellykket ville vi fortsatt, men det ble ikke det, sier Os.

Er du fornøyd med løsningen?

— Jeg er veldig godt fornøyd nå. Jeg tror vi skal klare å lage et rutetilbud til de som vil raskt til Kvadraturen og de som vil til universitetet, sier Os.

Beholder noen busser

Til tross for at trafikken til og fra UiA vender tilbake, forsvinner ikke all trafikk fra tunnelene.

— Det blir ikke som helt før over et år siden. Vi har jo en god del kunder som reiser bare mellom hjemmet og Kvadraturen. Vi tør ikke ta bort alle bussene som reiser direkte, sier Os.

Studentorganisasjonen i Agder har kjempet for å beholde bussmetroen ved UiA. Studentleder Helge Ødegård Hovland jubler i dag.

— Så bra, fantastisk, var reaksjonen da Helge Ødegård Hovland, som leder Studentorganisasjonen i Agder fikk meldingen om omleggingen tirsdag. - Jeg har alltid ment at omleggingen har vært ugunstig for alle som bruker metrobussen opp her. Dette er kjempenyheter og jeg er kjempelettet nå, sier Ødegård Hovland.

Har mange valgt å ta bilen etter omleggingen av bussen?

— Ja, helt klart. Vi har prøvd å si til politikerne at vi må ha et godt kollektivtilbud om byen skal ha en grønn profil. Det er absolutt alfa omega. Dette er blant de aller viktigste politiske avgjørelsene i år, mener Ødegård Hovland.

M2-bussen er tilbake når sommerprogrammet starter rundt 20. juni.