KRISTIANSAND: — Tyveri av ski når en topp i vinterferien. Når det er fullt av mennesker i alpinanleggene, blir det straks litt kaotisk og uoversiktlig. Det er gunstig arbeidsforhold for skityver, sier politiførstebetjent Per Christiansen ved Oppdal politistasjon til det oppdragsbaserte nyhetsbyrået Newswire.

En ringerunde til politistasjoner ved vinteranlegg som Hemsedal, Hovden, Oppdal og Tryvann Vinterpark i Oslo bekrefter det samme: I vinterferien, julen og påsken er du ekstra utsatt for skityver.

— Det er egentlig ganske logisk. Jo flere ski på et sted, desto lettere å stjele, sier Guttorm Guttormsen ved Majorstua politistasjon i Oslo.

Skiregister

I år har man gjort visse tiltak for å gjøre det vanskeligere for tyvene. Falck har nylig opprettet Sykkelregisterets vinterlige motsvar, Falck Skiregister.

— Vi er klar over at vinterferien er en utsatt uke, og har begynt arbeidet med å få ut brosjyrer og reklamemateriell til flere bakker og anlegg, sier Lars Nordberg i Falck.

Sjekke status via nettet

For 210 kroner er skiene dine eller snowboardet ditt registrert i fem år. Et oblat festes på skiene, med et nummer som viser hvem som eier dem. I Falck tror man dette vil virke preventivt.

Med dette merket kan politiet når som helst sjekke hvem som eier utstyret. Politiet kan også sjekke statusen via nettet.

— Et register er smart. Da blir det lettere å oppklare tyveriet, sier Per Christiansen ved Oppdal politistasjon.

Splitt skiene

Dette er ikke det eneste tiltaket som er satt i gang for å komme tyveriene til livs. I Hemsedal og Oppdal er det blitt vanligere med låsbare skistativ.

– Tyveriene gikk drastisk ned etter dette. Men jeg syns det fremdeles er mange tomme stativer å se, så mange er nok ganske makelig anlagt. Det er sløvt å la utstyr for 5000-10 000 kroner ligge på bakken ubevoktet, sier Christiansen.

Guttorm Guttormsen fra Majorstua politistasjon er ikke bare politibetjent, men også trener i Ready og er i skibakken flere ganger i uka. Han minner om et annet enkelt tips også:

– Dersom dere er to som kjører sammen, er det lurt å splitte skiene når dere tar pauser og sette dem et stykke fra hverandre. Det er lite attraktivt å stjele et skipar der skiene er ulike, sier Guttormsen, som anbefaler det samme trikset med skistaver.

Du kan registrere skiene dine i Falck Skiregister via de fleste sportsbutikker eller ved å gå inn på nettsiden falckskiregister.no.