KRISTIANSAND: — Dere skulle kommet litt før, da satt vi i bare t-skjorta, sier Tony Synnøve Heistein til Fædrelandsvennen. Vi møter dem ved 3. stampe i Baneheia. - Det er helt herlig her oppe med dette været. Jeg synes det er det beste stedet i Kristiansand å være, forteller hun.

Bitende kulde og snøfokk var i går tirsdag erstattet med strålende sol og flau bris. Til skøyteglade kristiansanderes store glede. For både i Tresse og på Baneheia var det masse folk som nøt det nydelige været.

DEBUTANT: Det var første gang på skøyter for lille Oda H. Kvinlaug, som ikke trengte ytterjakke i det varme været. FOTO: LARS HOEN

Men til tross for sine 11 varmegrader i går midt på dagen var ikke Kristiansand varmest i landet. Den æren hadde Lyngør Fyr, som var oppe i hele 13,5 varmegrader.

Men det er innen grunn til å klage. Det er hele 12 graders stigning fra 19. februar i fjor til samme dato i år. Det har heller ikke Torbjørn Aksnes noe imot, som er i Kristiansand på «vinterferie».

— Dette var jo ikke akkurat hva jeg hadde ventet. Vi hadde jo pakket med oss skiene ned hit, sier han. Vi skulle kanskje heller tatt med oss vannski, humrer han.

Markens.

  • Det er få valgmuligheter for oss som er yngre her i byen. I Markens finnes det butikker og det er her folk er, sier Lisa Boije (13) fra Randesund.

Boije er en av mange unge som henger på Markens i vinterferien.

— Vi pleier å se i butikkene og være blant folk. Det er koselig,for jeg møter alltid noen kjente folk her, sier hun.

John André Dversnes (15) har heller ikke noe i mot å være på Markens.

— Så lenge man er med folk og ikke går alene, gjør det ikke noe, sier Dversnes som er på besøk i Kristiansand.

Lite tilbud.

Nina Malmgren, avdelingssjef på Samsen, bekrefter at det er lite tilbud i vinterferien for de unge i Kristiansand.

— Det er lite tilbud for unge i ferien. Aktivitetsnivået går ned når det er ferie, sier Malmgren.

Avdelingssjefen tror mange er på fjellet og reiser vekk i ferien.

Ungdomskaféen på Samsen er åpen som vanlig i ferien. Hver fredag arrangeres det også noe som skiller ut fra de andre dagene.

Malmgren har denne gangen tenkt å markedsføre for fredagens ungdomskafé, slik at flere unge heller går på Samsen enn å henge i byen.

— Det er mulig mange tror det er stengt på Samsen fordi skolene holder stengt, sier hun. Malmgren understreker viktigheten i at de unge deltar, og lager arrangementer på Samsen.

— Vi må lage tilbud som de unge vil ha. De kan gjerne deltar i og utforme tilbudet slik de vil ha det, påpeker Malmgren.

Overrasket.

Marius Lio (19) er overrasket over at så mange unge henger i byen.

— Alle unge henger i byen. Det er ikke så bra, sier Marius Lio(19). Han flyttet til Kristiansand i høst og syns det er lite å gjøre nå som mange har vinterferie. Han savner et rusfritt sted som har ulike tilbud for de unge.

I Vennesla har kommunen arrangert Alpintur i Bortelid for alle interesserte. I tillegg kan de unge gå på rusfri sportsbar og fotballpub på fredag og lørdag.

Mandal kommune har tilrettelagt bedre enn Kristiansand for de unge. Der har Rockekjelleren åpent alle dager fordi de unge har vinterferie. Aldersgrensen er 13 og oppover.