KRISTIANSAND: Det var i mars i år at kvinnen ble pågrepet av sivile tollere og politi i Østfold. Hun satt da på toget fra Sverige til Norge etter å ha hentet kokain i Amsterdam i Nederland. Stoffet skal ha hatt en gateverdi på omkring 350.000 kroner.

I Oslo ventet en mann som politiet også pågrep. Senere ble ytterligere to menn arrestert

Erkjente straffskyld

Kvinnen har erkjent straffskyld for handlingen i avhør, og hun har forklart at hun kjente til både mengden og hva slags stoff hun hentet. Aktor understreket imidlertid at hennes tilståelse har hatt liten innvirkning på politiets etterforskning.

I rettsaken, som har pågått i Kristiansand tingrett denne uken, har fire personer stått tiltalt for innførsel og salg av kokain. Aktor sa under prosedyren at hun mener en 33-åring er hovedmann og organisator. I tillegg til å ha medvirket til innførsel av narkotikaen fra Nederland, stod han tiltalt for å ha kjøpt 300 gram kokain av en tredjeperson og for salg i Kristiansand.

Aktor mente hovedmannen burde dømmes til fengsel i tre år, og ga da vedkommende strafferabatt for å ha tilstått.

«Full pott»

En 31-åring fikk av aktor «full pott» med tilståelsesrabatt. Han skal ha hatt rolle som politiinformant og ga viktige opplysninger som var med på å oppklare andre straffbare forhold. Ifølge aktor var informasjonen verdt 30 prosent strafferabatt, og ba derfor retten om å idømme mannen ett års fengsel.

26-åringen, som skal ha rekruttert den kvinnelige kureren fra Kristiansand, stod tiltalt for innførselen fra Amsterdam samt flere tilfeller av kjøp og salg av kokain. Hans tilståelse skal også ha ført til oppklaring av straffbare forhold. Aktor mente 22 måneders fengsel ville være passende straff.

Under aktors prosedyre fikk den 25 år gamle kvinnen opplyst at hun kunne søke om såkalt § 12-soning ved et lokalt behandlingssenter for rusavhengige.

Straffegjennomføringsloven §12 gir adgang for at innsatte i visse tilfeller kan gjennomføre straffen i en institusjon som ikke hører inn under kriminalomsorgen.