LINDESNES: Store redningsstyrker ble kalt ut etter at en mann gikk rundt med en 24 fots fiskebåt øst for Lindesnes fyr mandag ettermiddag.

Etter en drøy halvtime ble mannen, en 56-åring, funnet i sjøen og tatt om bord i en fritidsbåt. Redningsskøyta Ægir brakte mannen til land.

— Han var bevisst og gikk med god hjelp om bord til oss. Vi fikk på ham tørt tøy, og godsnakket med ham. Han var klar og tydelig, men skalv og var kald og forkommen, sier Fredrik Paulsen, styrmann og redningsmann på redningsskøyta Ægir, til fvn.no.

Tastet pinkoden

I de dramatiske sekundene da båten gikk rundt og 56-åringen havnet i sjøen, klarte han å holde mobiltelefonen over vann. Det reddet mest sannsynlig livet hans.

Redningsmann Paulsen roser 56-åringens snarrådighet.

- Mannen berget seg selv ved å melde fra. Han måtte til og med taste inn pinkoden mens han lå uti der, og ringte selv til land. Han holdt hodet kaldt, bokstavelig talt, sier Paulsen.

Mannen havnet i sjøen mellom Vårøy og fastlandet om lag klokken 17.45. Han var alene i båten, og hadde på seg redningsvest.

Ble overlevert

— Mannen ringte en kamerat og ga beskjed om at båten hans hadde gått rundt. Han holdt seg ved båten. Redningsskøyta fant først båten, deretter fant de mannen, sier redningsleder Jan Lillebø ved Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) til fvn.no.

Mannskapet på redningsskøyta Ægir fikk melding fra Rogaland radio klokken 17.50. De befant seg da i Mandal.

— Vi gikk så fort som mulig. Det var fint vær og flere båter hadde allerede engasjert seg i søket da vi kom fram. Innerst i Vårøyfjorden lå det en småbåt. En annen båt snudde der, og vi skjønte at det var dit vi skulle. Mannen var da tatt om bord i en båt, og ble overlevert til oss, forteller Paulsen.

Undersøkt av ambulanse

56-åringen ble brakt inn til Åvik, hvor ambulanse og politi ventet.

- Mannen la seg selv på båren. Dette gikk så bra som enhver situasjon kan gå, sier Paulsen.

I tillegg til redningsskøyta, ble et Sea King-helikopter og flere småbåter sendt til området, ifølge Lillebø ved HRS.

— Det ble satt i gang en omfattende aksjon. Sea King-helikopteret var ett minutt unna da mannen ble funnet, sier redningslederen.

Årsaken til at den 24 fots store fiskebåten gikk rundt, er uklar.