Jan-Roger Olsen:

Det er med respekt og ydmykhet jeg står her i dag. Jeg ser at debatten og engasjementet knyttet til lokale sykehusfunksjoner er mer levende i denne byen enn noe annet sted på Agder. Engasjement er en svært viktig egenskap, det skaper større bevissthet og det er en grunnleggende del av vårt demokrati.

Engasjement er også et godt utgangspunkt for dialog og gode prosesser, noe jeg hele tiden har understreket viktigheten av i mitt arbeide som øverste leder ved sykehuset.

.Avgjørelser rundt lokalisering av medisinske funksjoner har vært og vil fortsatt være gjenstand for både diskusjoner og følelser.

Jeg har kjent disse følelsene og diskusjonene på kroppen. Til tross for mange tøffe tak, er jeg allikevel av den klare oppfatning at vi har funnet gode løsninger for Sørlandet sykehus, inkludert sykehuset i Arendal.

Mitt budskap til dere i dag er at Sykehuset i Arendal er ett av tre sykehus på Sørlandet, og alle tre sykehus skal bestå.

LES også: Forsvarte endringene og beklaget uroen

For alle tre sykehusene er lokalsykehusfunksjonen med døgnåpent akuttmottak, indremedisin, kirurgi, ortopedi, psykisk helsevern og fødetilbud den største delen av virksomheten. Disse delene skal videreføres ved alle tre sykehus.

Mer spesialiserte behandlingstilbud skal fortsatt fordeles mellom sykehuset i Arendal og Kristiansand .

Fordelingen skal konkluderes etter grundige og involverende prosesser, og i tett dialog med både det administrative og medisinskfaglige miljø.

Befolkningen på Sørlandet trenger et livskraftig og velfungerende sykehus i Arendal – for at alle skal få de sykehustjenestene de trenger og har krav på.

Sørlandet Sykehus, inkludert sykehuset i Arendal er meget veldrevet, har høy faglig kompetanse og et godt behandlingstilbud på lokalsykehusnivå og for spesialfunksjoner innen flere fagområder.

Alle tre sykehus i foretaket, både i Flekkefjord, Kristiansand og Arendal, skal ha oppgaver og behandlingstilbud som totalt sett sikrer befolkningen på Sørlandet gode og riktige spesialisthelsetjenester og gode rekrutteringsmuligheter for spesialister.

Selv om det ikke alltid er lett å formidle, må vi se Sørlandet Sykehus som ett sykehus, der summen av tjenestene skal utgjøre en optimal faglig totalitet for hele befolkningen på Agder.

Fremdriften for strategiplanarbeidet skal følges og strategiplanen skal behandles i styret for Sørlandet sykehus i juni 2011.

Vi er en del av en stor helhet – Helse Sørøst, og må i vårt strategiarbeide også forholde oss til rammene som settes i vår helseregion. Strategiarbeidet er et komplisert samspill mellom lokale krav og forventninger, og overordnede økonomiske og helsepolitiske føringer. Vi i sykehusledelsen står i dette strategiske grensespennet hver dag.

Samarbeidet mellom avdelinger på tvers av sykehusene må fortsatt styrkes og videreutvikles, det er viktig for å sikre gode faglige tilbud.

Dette samarbeidet kan ikke vedtas i et sykehusstyre eller en ledergruppe. Det må leves ut i organisasjonen. Vi har kommet langt på vei når det gjelder samhandling ved Sørlandet sykehus – men har fortsatt en vei å gå. Et sykehus har sterke og stolte profesjoner . Ofte er samarbeid lett og friksjonsfritt. Noen ganger en større utfordring. Uansett, er samarbeid også et lederansvar – og mitt overordnede ansvar.

Sørlandet sykehus skal gjennom god samhandling sikre befolkningen gode og riktige sykehustjenester. Sykehuset i Arendal er og skal fortsatt være en sentral del av helsetilbudet på Sørlandet.

Det viktigste for meg er alltid at pasientene skal få den hjelpen de trenger, når de trenger den – og at god kvalitet og trygge tjenester preger alt vi gjør.

Foto: Tormod Flem Vegge

Egil Hagen:

Sykehuset i Arendal er truet. Vi er et tidligere velfungerende sentralsykehus som gjennom mange år hadde bygd opp et godt og ekspansivt fagmiljø. Arendal var et populært sted å søke jobb. Sykehuset var selvstendig.

Etter helsereformen ble sykehusene i Aust og Vest Agder slått sammen til en administrativ enhet. Dette har vært en tragedie for oss i Arendal. I alle besluttende organer er det flertall av folk med tilknytning til Kristiansand. Vi er satt sjakk matt allerede før diskusjonene begynner. Det ble snakket i fine ordlag om funksjonsfordeling, men vi opplevde tidlig at realiteten var en funksjonsforflytning til Kristiansand og en svekkelse av sykehuset i Arendal. Allerede i 2003 ble det foreslått å legge ned kirurgisk akuttmottak, noe som bare ble forhindret på grunn av en massiv oppstand i befolkningen som kuliminerte i fakkeltog.

LES også: Fakkeltoget i bilder

Karkirurgien var neste sak. Arendal hadde alle forutsetninger for å gi befolkningen et godt karkirurgisk behandlingstilbud; I motsetning til Kristiansand hadde vi god rekruttering, en tilrettelagt røntgenavdeling og moderne operasjonsstuer. Norsk Karkirurgisk forening mente funksjonen burde legges til Arendal. Til tross for dette valgte ledelsen å legge karkirurgien til Kristiansand. Resultatet er at Sørlandet nå, 6 år senere, står med en redusert karkirurgisk kapasitet. Det er flere ubesatte stillinger i Kristiansand og store summer er brukt på vikarer. Et skoleeksempel på en dårlig avgjørelse, tatt på et ikke faglig grunnlag.

I stillhet har vi mistet ØNH og reumatologi noe som yterligere har svekket sykehusets totale kompetanse. AMK er lagt til Lillesand av grunner vi ikke forstår.

Nå skal man ta stilling til slagbehandlingen og nevrologi. Vi har opplevd en prosess preget av at avgjørelsen er tatt på forhånd. Da direktøren for ca 3 uker siden offentliggjorde sin foreløpige innstilling skjønte vi at våre og de eksterne spesialistenes meninger overhodet ikke hadde blitt tatt hensyn til. Behandlingsansvaret for akutt slagbehandling i Arendal skyves over fra nevrologer til indremedisinere. Det vil si at de som kan og har tradisjoner for behandlingen ikke skal utføre den lenger. Indremedisinerne, som har mer enn nok å gjøre fra før, og i tilegg ikke har tradisjoner og kunnskaper skal ta over. Denne beslutning er tatt uten reell dialog med indremedisinsk avdeling. Det fremstår nærmest som et pålegg. Dette er konfliktskapende og slett lederskap som skader miljøet på arbeidsplassen. Kvaliteten på slagbehandlingen blir dårligere i Arendal enn i Kristiansand. Aust Agders befolkning blir nedprioritert. Det kan vi ikke finne oss i.

På bakgrunn av dette har vi holdt allmøter blant de forskjellige faggrupper på sykehuset. Ledelsen må endre sin strategi. Det er satt opp 4 sentrale punkter vi mener det må gjøres noe med. Disse gir ikke noe fullstendig bilde av de skjevheter som finnes, men er viktige for å sikre at sykehuset i Arendal fortsatt skal være livskraftig.

•1. Strategiplanen: Setningen ”De spesialiserte akuttfunksjoner skal være i Kristiansand” fjernes fra strategiplanen.

Dette er en setning som har hengt med siden karkirurgiprosessen og i sterk grad har vanskeliggjort arbeidet med å få funksjoner til Arendal.

•2. Nevrologi/slag: Pasientene ved SSA tilbys akutt slagbehandling med nevrologvakt i Arendal 24 timer/døgn, innenfor dagens ressurser i SSHF. Akutt nevrologisk sengepost ved SSA opprettholdes.

•3. Barneavdeling: Det kreves åpen barneavdeling med vakt 24 timer/døgn, nyfødtpost for barn født fra uke 32 og nyfødte med spesielle behov som ved dagens ordning.

•4. Funksjonsfordeling: Områdesykehusfunksjoner skal fordeles mellom Arendal og Kristiansand. Hva mener sykehusledelsen konkret skal fordeles til SSA? Urologi: Urologi både ved SSK og SSA, men SSA skal være hovedavdeling for forskning og utvikling og en økning av elektiv virksomhet skal fortrinnsvis skje i Arendal. Arendal skal ha vakt i urologi på hverdager.

Vi har fått skriftlig svar fra direktøren. Det svares i generelle vendinger, men ingen av disse 4 punktene er direkte besvart annet enn at vi må vente og se når det gjelder slagbehandling og barneavdelingen. Ikke en gang punkt 1 og 4 som vi muntlig har fått medhold i, er besvart. Dette er for oss svært skuffende og styrker mistanken om skjulte agendaer. Vi forstår at ledelsen er under sterkt press fra sykehuset i Kristiansand. Men, for oss er det ufravikelig at helsetilbudet til befolkningen i Aust Agder og faglig kvalitet må komme i 1. rekke.

Når det gjelder nevrologi og slagbehandling kan vi derfor ikke akseptere en annen løsning enn at nevrologene har ansvaret for slaghandlingen i Arendal 24 timer i døgnet. Det kan ikke forsvares at befolkningen i Aust Agder får et dårligere behandlingstilbud enn i Kristiansand. Vi har ekspertisen, vi har kapasiteten. Det står på vilje fra ledelsen intet annet.

Vi kan heller ikke godta annet enn en døgnåpen barneavdeling. Dette er av essensiell betydning for trygghet i befolkningen både når det gjelder fødsler og syke barn, og er også viktig for å kunne gjennomføre kirurgisk behandling av barn.

Jeg minner ledelsen om at alle sykehusets ansatte står unisont bak det som sies nå, og menneskehavet taler sitt tydelige språk om hva befolkningen mener: Folk og fag står sammen. Vi vil ikke ha tomme ord og brutte løfter.

Jeg ber derfor styret og ledelsen på sykehuset om å ta dette inn over seg; Det er alvorlig, det hviler et ansvar for folks helse på dere, hvordan tør dere da å gå i mot klare faglige råd? Gjør ikke samme tabben som med karkirurgien en gang til!

Vis at dere mener noe med at Arendal skal ha et livskraftig sykehus og at vi skal ha områdefunksjoner!

Vis godt lederskap og ta avgjørelser basert på faglig argumentasjon og befolkningens beste.

Vår tillit til dere er avhengig av responsen på hva som har blitt sagt her i kveld.