FARSUND: — Hun bulker litt her og der, særlig hvis vi flytter om på ting, sier matmor Unni Brit Bekkelund til Farsunds Avis

Den blinde Toy Pomeranianen Dea (12) løper og surrer rundt bena hennes dagen lang, med god hjelp fra storebror Lobo (14).

— Lobo er som en førerhund, uten ham så hadde ikke Dea klart seg så bra, sier matfar Bjørn Harald Mydland til avisen.

Født uten øyne

Dea er nemlig født uten øyne, men klarer allikevel å navigere seg rundt i familiens sitt hus. Hun kjenner etter hvert innsiden på huset ganske godt, men går fort på en smell når familien glemmer ting på gulvet, eller flytter rundt på stoler.

— Vi sier bare at hun er født med hjelm, sier Mydland.

FAMILIEN: Dea (t.h) og Lobo sammen med Unni Brit Bekkelund og Bjørn Harald Mydland. Foto: ANDERS FJELLESTAD Hjerteproblemer

Dea ble dømt til et vanskelig liv helt fra fødselen da hun ble født med blindhet og hjerteproblemer. I varmen blir hun helt livløs, og eierne har de siste årene vært nødt til å klippe pelsen til Dea for at hun ikke skal få heteslag.

— Hun klarer det meste, med unntak av varmen. Dersom det blir for varmt ligger hun så godt som livløs på sofaen, forteller Bekkelund.

Dea ble avlet opp hos naboen, men etter hvert tok Bjørn Harald og Unni Brit over ansvaret.

— Jeg hadde allerede Lobo, og de to hundene har samme far, så jeg var villig til å prøve, sier hun.

Følger etter storebror

Den første uken hjemme hos familien holdt Dea seg i ro, men etter kort tid fulgte hun etter storebror overalt han gikk.

— Uten Lobos hjelp hadde hun ikke vært den aktive og tillitsfulle hunden hun er blitt. Han har vært fantastisk til å lære henne opp.

Familien har også en katt som de kaller Kåre, og for katten er det ingenting som er morsommere enn å dytte til den blinde hunden.

— Han skjønner at hun ikke ser og elsker å erte henne, sier Unni Brit til avisen.