KRISTIANSAND: En 41 år gammel litauer er frifunnet i Kristiansand tingrett for forfalskning av førerkort. Mannen erkjente selv ikke straffskyld for forfalskningen, og ble trodd i tingretten.

Det var statsadvokaten i Agder som tiltalte mannen for to ganger å ha levert inn et falskt litauisk førerkort i forbindelse med søknad om innbytte til norsk førerkort. Første gang var i januar 2007, da mannen leverte inn sitt litauiske førerkort ved Stavanger trafikkstasjon etter å ha blitt stoppet i en trafikkontroll.

Fortsatte å kjøre

Midlertidig førerkort ble utstedt, men ble etter kort tid tilbakekalt på grunn av mistanke om at det litauiske førerkortet var falskt. Ett år senere fikk han førerkortet tilbake, og beskjed om at saken var henlagt.

41-åringen, som er bosatt i Vennesla, fortsatte dermed å kjøre med sitt litauiske førerkort. Han ble imidlertid igjen stoppet i en kontroll, hvor han fikk beskjed om at han ikke kunne kjøre med førerkortet.

I april 2008 søkte han derfor igjen om innbytte, denne gangen ved Kristiansand trafikkstasjon. Historien gjentok seg: Statens vegvesen sjekket igjen med myndighetene i Litauen, og fikk beskjed om at førerkortet var utstedt til en annen person. Dermed ble det midlertidige førerkortet som han hadde fått ved Kristiansand trafikkstasjon tilbakekalt, og mannen anmeldt.

— Korrupsjon

Kristiansand tingrett legger til grunn at det litauiske førerkortet er falskt, men mener at mannen ikke stod bak forfalskningen med vilje.

Selv har 41-åringen forklart at han tok sertifikatet under studietiden i Russland, og søkte om litauisk førerkort på grunnlag av sitt russiske førerkort da han praktiserte i Litauen.

Han fikk utlevert førerkortet, men etter 41-åringens forklaring var det «mye rot i statlige anliggender, og også korrupsjon på den tiden i forbindelse med at de baltiske landene ble frigjort». Derfor hevdet han at arkivene ikke nødvendigvis er troverdige.

- Velutdannet

Retten mener 41-åringen selv er av den oppfatning av at han fikk utstedt et gyldig litauisk førerkort, og begrunner dette med at han er velutdannet.

«Tiltalte er en velutdannet mann, og det er lite sannsynlig at han etter at den første saken var henlagt, og han fikk sitt litauiske sertifikat i retur, på nytt ville ha søkt om innbytte dersom han visste at dette var falskt», heter det i dommen.