Kronprins Haakon og Kronprinssesse Mette-Marit ankom Kronprinssesse hoyden pa Mykland under kronprinsparet fylkesbesok I Aust-Agder onsdag. Foto: Scanpix

Se oversikt over kronprinsparets program i Aust-Agder her.

AUST-AGDER:

SISTE: Fra scenen på Sam Eydes takket kronprinsen hjertelig for en fin dag og benyttet anledningen til å gratulere Arendal med å bli den første klimavennlige byen.

— Gi en applaus for Arendal, sa kronprinsen fra talerstolen.

Folkefest

Etter å ha tilbrakt store deler av dagen i Froland er kronprinsparet nå på plass i Arendal hvor det er duket for en real folkefest.

Her vil kronprinsparet få en presentasjon av Arendals kulturliv med innslag fra Hovefestivalen, Canal Street og andre lokale artister.

- Det må ha vært veldig dramatisk

Dagen til kronprinsparet startet med at de ankom Arendal i sjaluppen klokken 10.00. Her rakk kronprinsparet en kort stopp for å hilse på de frammøtte, før de reiste videre til Froland for å besøke branntomta i Mykland.

Kronprins Haakon og Kronprinssesse Mette-Marit ankom Arendal under kronprinsparet fylkesbesok I Aust-Agder onsdag. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Foto: Scanpix

Mange folk hadde møtt opp for å hilse på kronprinsparet i Froland.

FOTO: Bjarte Bjellås (mms-foto) Foto: Mms-foto Bjarte Bjellås

Etter å ha hilst på noen av de fremmøtte ble kronprinsparet overakt DVD-en Mykland — Veien tilbake, før de så ble guidet rundt i brannområdet.

— Det må ha vært veldig dramatisk, sa kronprinsen da de inspiserte brannområdet.

BILDESERIE: Se kronprinsparet i Froland

«Kronprinsessehøyden»

Foto: Scanpix

Neste post på programmet var avdukingen av en minnestein med dato og kronprinsesse Mette-Marits navn risset inn. Høyden der steinen er plassert har fått navnet «Kronprinsessehøyden». Steinen ble avduket av ordfører Sigmund Pedersen (Sp), til ære for kronprinsessen.

– Det med «Kronprinsessehøyden» har jeg ikke så veldig mye forhold til ennå, men jeg gleder meg veldig til å få det, sa en munter kronprinsesse Mette-Marit i går.

Frolands verk

Etter avdukingen går turen tilbake til Arendal, men først stoppet de stoppe for lunch og omvisning på Frolands verk.

Foto: Hans Jacob Brekke (mms-foto)

Ved Frolands verk var det livemusikk for de fremmøtte og Mette-Marit gikk også opp på scenene for å tale til de mange fremmøtte.

Les også: — Dere var jo fantastiske

Arendalsbanen

Etter å ha gjort seg ferdige på Frolands verk tok kronprinsparet så Arendalsbanen tilbake til Arendal.

Foto: Hans Jacob Brekke

Ved Arendal jernbanestasjon ble paret møtt av ordfører Torild Rolstad Larsen før turen gikk videre til Bomuldsfabrikken Kunsthall.

Se programmet for kronprinsparets besøk i Arendal her.

Startet i går

Kronprinsparets fylkestur startet i går, og det første besøket tirsdag var Setesdal Mineralpark i Evje og Hornnes kommune. Mineralturisme har gitt området en ny profil innen reiselivsnæringen og er et eksempel på lokalt initiativ. En tydelig imponert kronprins roste den frammøtte lokalbefolkningen.

Kronprinsparet strålte første dag av fylkesturen i Aust-Agder, selv om de både skulle i fengsel og bli stilt til veggs i løpet av dagen.

– En av de store utfordringene i Norge i dag er å skape lokalsamfunn som er bærekraftige, også hvis en hjørnesteinsbedrift eller organisasjon som har sysselsatt mange blir nedlagt. Det skjedde her i forbindelse med omstruktureringen av Forsvaret, som blant annet førte til nedleggelse av Evjemoen i 2002. Dette har Evje og Hornnes håndtert på en veldig god måte, uttalte kronprins Haakon.

Sykkeltur

I tillegg til å blåse liv i turistattraksjonen, ble Evjemoen omstrukturert og kronprinsparet besøkte to resultater av dette. Evjeklinikken som har spesialkompetanse på overvekt og Evje fengsel som legger opp til rusmestring blant innsatte.

Helt på slutten av gårsdagen avsluttet kronprinsparet dagen med en sykkeltur gjennom Grimstad.

Dette er en fin måte å se Grimstad på. Vi sitter jo mye i løpet av en sånn dag, så det blir deilig å komme seg litt i bevegelse. Vi er absolutt en aktiv sykkelfamilie til vanlig, sa kronprinsesse Mette-Marit til NTB.

UiA

I tillegg til sykkelturen gjennom Grimstad åpnet kronprinsesse Mette-Marit den nye avdelingen av UiA. Dagen etter at hun avslørte en fortid som jordbærplukker i Søgne, fortalte kronprinsessen at hun studerte i Grimstad på 1990-tallet, for å bli bygningsingeniør.

– Det er noe mine nærmeste venner liker å trekke fram og tulle med. Jeg er vel ikke egentlig en typisk realist, sa kronprinsessen.