KRISTIANSAND: — Det er veldig spennende. Det er en spesiell situasjon når skjelettet er så velbevart, sier arkeolog Yvonne Olsen, som jobber for fylkeskonservatoren i Vest-Agder, til fvn.no.

Skjelettet ble funnet mot yttergrensen av det som en gang var den gamle kirkegården ved Kristiansand domkirke. Mellom midten av 1600-tallet og frem til et stykke ut på 1800-tallet var det nemlig kirkegård her, og dermed kan skjelettet være så gammelt som 350 år gammelt.

Det er sanden skjelettet ble funnet i som gjør at det ble funnet i så god behold som det gjorde.

Foto: Torstein Øen Foto: Torstein Øen

Skjelettet skal graves ned igjen

Skjelettet ble funnet som en del av utgravningene som gjøres i området rundt domkirka og Wergelandsparken i forbindelse med nedlegging av fjernvarme.

Arkeologene er koblet inn slik at de kan sjekke graveområdene før fjernvarmen blir lagt ned, og dermed sørge for at eventuelle skjeletter skal bli behandlet på en ordentlig måte.

— Vi graver jo med litt mer respekt når det er personer det er snakk om. Utover dagen nå skal jeg grave ut litt mer før jeg tar opp beinbitene og legger dem i plastposer. Det neste som skjer er at skjelettet igjen skal graves ned i vigslet jord, forteller Olsen, og understreker at det er viktig å behandle skjelettene med respekt.

Fant krittpipe

En annen ting som gjorde nettopp dette gravfunnet litt spesielt er at det ble funnet en krittpipe sammen med skjelettet. Krittpipe var den første tobakkspipen som kom til Europa, og ble tatt i bruk på 1600-tallet. Grunnen til at pipefunnet er spesielt, er at det ikke var vanlig å gravelegge personer med noe av sitt jordiske gods i det aktuelle tidsrommet.

I tillegg har størrelsen på kistene vakt oppmerksomhet. De er nemlig ganske små.

— Kistene er akkurat store nok. De er omtrent 50 centimeter brede og har lengden til personen inni kisten, påpeker Olsen.

Antageligvis en mann

Skjelettet som ble funnet onsdag er antageligvis en mann.

— Skjelettet har en lengde på 175 centimeter. Og på den tiden var de jo litt lavere enn vi er nå, så dermed tror jeg det er en mann, sier Olsen, som påpeker at hun ikke er helt hundre prosent sikker.

Etter at skjelettet ble gravd frem har arkeologen fått mange spørsmål fra tilfeldig forbipasserende.

— Folk er nysgjerrige og synes det er spennende. Samtidig synes de det er bra at skjelettet blir tatt hånd om på en skikkelig måte, forteller Olsen.

Hun og hennes kolleger kommer til å fortsette sitt arbeid i området rundt domkirka til det slutter å komme funn.

SE FLERE BILDER I FÆDRELANDSVENNENS PAPIRUTGAVE TORSDAG