KRISTIANSAND: Politiet fattet umiddelbart mistanke da de tre mennene i den litauisk registrerte bilen stanset i Songdalen klokken 03 natt til lørdag 1. februar. Og i kassebilen med sotede vinduer fant politiet verktøy til en samlet verdi på drøye 200.000 kroner.

De tre mennene, en 29-åring og to 28-åringer, ble pågrepet og siktet for heleri og tyverier. Da saken ble behandlet i Kristiansand tingrett nylig, forklarte 29-åringen at han hadde kjøpt verktøy ved tre anledninger.

De to andre nektet enhver befatning med verktøyet som ble funnet i bilen.

Serienummer skrapt bort

Mesteparten av verktøyet var stjålet fra byggfirmaer i Rogaland, samt fra ett firma i Søgne, i løpet av desember og januar. I bilen ble det ifølge dommen funnet stjålet verktøy fra disse firmaene:

  • Fakta Bygg AS på Sola. Stjålet 20. desember. Anslått til å ha en bruktverdi på 13.000 kroner.

  • Sandnes Auto Verktøy på Sola. Stjålet fra container mellom 20. og 23. desember. Verdi på om lag 2500 kroner.

  • Bygg Service AS på Sola. Stjålet 23. desember. Verdi 5000 kroner.

  • Bygg Service AS på Sola. Stjålet mellom 21. og 26. januar. Verdien på det ble beslaglagt var om lag 10.000 kroner.

  • Roger og Vidar Aamodt AS i Søgne. Stjålet 22. januar. Hadde verdi på om lag 35.000 kroner.

  • Ryfylke Trelast AS på Jørpeland. Stjålet 31. januar eller 1. februar. Verdien på det som ble beslaglagt var om lag 217.000 kroner.

  • Ravndal Forskaling på Jørpeland. Stjålet 31. januar eller 1. februar. Verdien oppgitt til å være 91.000 kroner.

  • Bjørnheimsbygg Kraftverk AS på Jørpeland. Stjålet 31. januar eller 1. februar. Verdi på om lag 5000 kroner.

I tillegg har politiet fortsatt verktøy til en verdi av 25.000 kroner liggende som de ikke har klart å spore, siden serienummeret var skrapt bort. Flere av summene som ble oppgitt var nypris, og retten la dermed til grunn at samlet verdi var 200.000 kroner.

Betalte 40.000 kroner

Siste kjøpet 29-åringen gjennomførte, var i Sandnes kvelden før han ble stanset i Songdalen. De to andre gangene mottok han verktøyet på en parkeringsplass i Stavanger. Mannen hadde kommet i kontakt med selgeren ved en tilfeldighet, og fikk kjøpe verktøyet for til sammen 40.000 kroner, uten kvittering.

I retten opplyste mannen at han bare fikk vite fornavnet på selgeren. Han erkjente uaktsomt heleri, og forklarte at han tenkte at verktøyet kunne være stjålet, men visste det ikke sikkert.

Retten syntes imidlertid ikke historien hans holdt vann, og mente at 29-åringen uten tvil forstod at verktøyet var stjålet da han mottok det.

«Retten viser til at han har forklart at han så at numrene på noe av verktøyet var skrapt bort, og at han så at noe av verktøyet var merket med firmanavn. Videre viser retten til omstendighetene rundt kjøpet. Han mottok varene om kvelden på en parkeringsplass av en person han bare kjenner navnet på uten noen ytterligere informasjon. Videre vises til prisen han betalte for varene», heter det i dommen.

Frifunnet

29-åringen opplyste at planen var å ta med verktøyet til Litauen for enten å selge det eller bruke det i egen virksomhet.

Han ble dømt til 120 dager i fengsel for heleri. Til fradrag kommer 48 dager som mannen har sittet i varetekt. Han må også betale saksomkostninger på 3000 kroner.

De to 28-åringene, som jobbet for 29-åringen, sa i retten at verktøyet lå i bilen da de satte seg inn i den for å bli kjørt hjem til Litauen. De hadde ikke noe kjennskap til hvor verktøyet kom fra, og hadde heller ikke bidratt med å laste inn i bilen.

Begge ble frifunnet i Kristiansand tingrett.