ARENDAL: — Vi er blitt bedt fra sentralt hold om å være behjelpelige med å ta unna soningskø blant kvinner, og det skal vi selvfølgelig gjøre, sier fengselsleder i Arendal fengsel, Thor Brekke til fvn.no.

Kun midlertidig løsning

Arendal fengsels avdeling på Evje har i utgangspunktet plass til fire kvinner. Totalt har fengselsavdelingen 20 plasser.

— Det er her kun snakk om å hjelpe til over en kort periode, og vi har ikke fått noen signaler som tyder på at noen ønsker at vi permanent skal ha flertall av kvinnelige innsatte, sier Brekke.

Arendal fengsel, Evje avdeling er et fengsel med lavt sikkerhetsnivå. Brekke er ikke detaljinformert om hva slags dommer kvinnene som ankommer fengslet skal sone.

— Det jeg vet er at de ikke har gjort noe verre enn at de har vært ute i samfunnet i lengre tid, men at kriminalomsorgen sentralt nå ønsker å bruke vår kapasitet for å få unna litt soningskø, sier Brekke.

Annerledes hverdag

- Hvordan påvirkes miljøet blant de innsatte når miljøet ikke blir så mannsdominert som det i utgangspunktet skal være?

— Det er en utfordring å få aktivisert en litt annen gruppe enn vi normalt sett har, men både menn og kvinner vil ha flere aktiviteter sammen, og de spiser også sammen, sier Brekke.

Kvinnene vil ha en egen fløy i fengselet.

Den nye fengselsavdelingen på Evje åpnet i desember. Per i dag er det 15 fanger som soner på Evje. Av disse er ingen kvinner.

Kvinnene som nå skal ankomme for soning er ventet inn rundt påsketider. Kvinnene kommer fra hele landet.