VENNESLA: — Vi opplever et trøkk fra skoler og barnehager som ønsker trådløst nett, så vi tenkte det vi ville klarere dette i forhold til mulige helsekonsekvenser. Det er knyttet en del usikkerhet til slike nett, og vi vil være på den sikre siden og få en grundig redegjørelse, sier Kristin Flåt Viksnes, fagansvarlig ved IT-avdelingen i Vennesla kommune.

I slutten av januar bad IT-avdelingen kommunelegen om en redegjørelse om strålefaren i trådløse nett. Enn så lenge står flere skoler og barnehager på vent i forhold til å få slike nett. Solsletta barnehage er en av barnehagene som ønsker å kunne bruke trådløst internett.

— Den største grunnen til at vi vil ha trådløst nett, er i forhold til personalet. Vi har personalmøter og foreldremøter der vi kunne tenke oss å være koblet til internett, forteller Berit Ånonsen, enhetsleder i Solsletta barnehage.

Barnehagen har også egen nettside, som Ånonsen kunne tenke seg at var tilgjengelig for foreldrene når de kommer i barnehagen om ettermiddagen. Hun tror ikke trådløse nett er farlig.

— Men jeg er glad for at kommunen sjekker det ut. Det er bra å stille spørsmål ved slike ting, mener Ånonsen.

Helt trygt

Kommunelegen har kommet med en foreløpig uttalelse som gir grønt lys for trådløse nett.

— Jeg mener det er helt trygt, sier Stein L. Stokke, kommunelege i Vennesla.

Han får full støtte av Statens Strålevern.

— De elektromagnetiske feltene fra trådløse nettverk er ekstremt svake. Våre vurderinger er basert på mange målinger, vi snakker om verdier som er en tusendel av grenseverdiene, forteller Merete Hannevik, seksjonssjef i Statens Strålevern.

I utgangspunktet skal det dermed ikke være noen risiko ved å ha trådløse nettverk i skoler og barnehager. Men Hannevik mener barnehager og skoler godt kan tenke over nødvendigheten av å ha dekning for trådløst nettverk overalt.

— Som føre var-prinsipp sier vi at all eksponering bør holdes så lav som praktisk mulig, sier Hannevik.

Miljøvernforbundet har vært veldig skeptiske til trådløse nett, og maner til stor forsiktighet både ved installering og bruk. I 2007 krevde organisasjonen forbud mot trådløse nett i offentlige bygg. Hannevik understreker at det ikke finnes bevis for at strålingen fra trådløse nett er skadelig.- Engstelsen skyldes nok en del usannheter i media som ikke er basert på virkeligheten. Noen steder har kommuner og skoler valgt å heller legge kabel, bare for å få ro. Men vi mener det ikke er grunnlag for å frykte negative helseeffekter av trådløse nett, sier Hannevik.