KRISTIANSAND: Bildene viser malere som utfører arbeid for Vennesla-firmaet VEF Entreprenører, høyt oppe på en balkong, og uten sikring.

— Det skremmer meg

  • Det ser jo helt vilt ut og er helt uakseptabelt. Det skremmer meg at folk er så risikovillige, sier Alf Helgeland, seniorinspektør i Arbeidstilsynet, til fvn.no.

Med en gang han fikk se de utrolige bildene rykket han ut for å stoppe det han omtaler som livsfarlig arbeid.

— Hvis dette er tilfelle nå, er det full stans og det kan bli snakk om bøter, sa Helgeland.

Det var ingen som arbeidet i høyden da han kom til stedet, men arbeiderne bekreftet overfor Helgeland at de har drevet usikret arbeid i høyden. Det ser ut til at arbeidet har pågått helt opptil 9. etasje, 30 meter over bakken. Reglene er klare på at arbeid over to meter skal sikres med rekkverk.

- Skal ikke skje

  • Dette er noe vi ikke skal være bekjent av, sier daglig leder Hans Olav Wetrhus hos VEF Entreprenører i Vennesla.

Han kjente ikke til det farlige arbeidet selv, før han så bildene på fvn.no. Nå vil han ha en forklaring fra byggeformann og arbeidere.

— Jeg har bedt byggeformann og arbeiderne møte her oppe for å forklare hvorfor det har skjedd. Malerne jobber bare for oss, men det spiller ingen rolle. Jeg synes også jeg kan se våre egne arbeidere på bildene. Slikt skal ikke skje, sier Wetrhus.

Men han legger til at det ikke kan konkluderes noe ennå.

— For eksempel på det bildet der maleren henger ut fra bygget kan det være han er sikret med sele på ryggen, sier Wetrhus.

Kommunen har også ansvar

Arbeidtilsynet vil nå ha et møte med VEF for å få en forklaring. Helgeland vil foreløpig ikke si om det blir noe bot. Men er tydelig oppgitt over det han har sett.

— Det er snakk om arbeidstakere som helt og holdent ignorerer arbeidsbestemmelsene, i tillegg til dårlige rutiner hos firmaet, sier Helgeland.

Atrbeidstilsynet mener også kommunen er ansvarlig, da gjennom Kristiansand Boligselskap, som står som byggherre.

— Da har de også et ansvar, sier Helgeland.

- Bøtelagt tidligere

Han forteller at VEF også ble bøtelagt med en bot på over 100.000 for kort tid siden, etter en fallulykke på deponianlegget på Støleheia. Da var det en arbeider som falt 2-3 meter.

— Dette går på akkurat det samme, og det er veldig alvorlig, sier Helgeland.

— Dette kommer i kjølvannet av denne boten. Vi satte i gang en prosess med fokus på arbeidssikkerhet etter arbeidsulykken, men jeg begynner jo å lure på hva folk får med seg, sier Wetrhus.

- Sjeldent grovt brudd

Helgeland mener slikt ikke skal skje på en bedrift, spesielt ikke av den størrelsen som VEF.

— Det er livsfarlig, og veldig lite som skal til for at det går galt, sier Helgeland.

Han forteller at Arbeidstilsynet sjelden ser like grove brudd på arbeidsbestemmelsene.

(Foto: Fvn-tipser)