KRISTIANSAND: I 2004 drepte den da 24 år gamle mannen en kvinnelig medpasient på psykiatrisk avdeling ved kvelning. Han har siden sittet på lukket avdeling og fotfølges utenfor sitt eget rom.

Kristiansand tingrett mener at «det klart foreligger en nærliggende, konkret og reell fare for at mannen igjen vil begå en alvorlig voldshandling dersom han ikke undergis tvungent psykisk helsevern. Den alvorlige kriminaliteten som er begått, sett opp mot den kvalifiserte gjentagelsesfaren, tilsier videre at tvungent psykisk helsevern er helt nødvendig for å verne samfunnet», skriver retten.

Retten bemerker at 27 åringen i perioden fra 2005 til 2007 har hatt flere tilfeller av voldelig og utagerende adferd overfor ansatte, medpasienter, besøkende og seg selv. «Noen av hendelsene har vært svært alvorlige med kvelningsforsøk og kraftig slag. Angrepene har vært impulsive og uten noen forståelig foranledning», skriver retten.

Det anføres videre at 27-åringen i samtale med den sakkyndige i oktober 2007 bekreftet at han kan miste kontrollen over seg selv og at han da er redd for at han skal drepe, samtidig som han får lyst til dette og misunner dem som har begått drap. Han uttalte at han flere ganger hører stemmer, at han får beskjeder og at han følger beskjedene av og til, fremgår det i dommen.