KRISTIANSAND: — Det er provoserende at elever og lærere kan røyke på skolens område. Vi ønsker at færrest mulig unge skal begynne å røyke, og da må vi sørge for røykfrie skoler, sier president Torunn Janbu i Den norske lægeforening.

Hun mener skolene må ta ansvar, og at lærerne må gå foran som gode eksempler. Janbu får støtte av avdelingsdirektør Kari Huseby i Sosial- og Helsedirektoratet, som mener at alle skoler i landet bør bli røykfrie.

— De voksne må gå foran som viktige rollemodeller. Røykfrie voksne gir røykfrie barn. Det er et paradoks hvis lærerne står og prater om hvor farlig det er å røyke, og i neste øyeblikk ser elevene at de røyker, sier Huseby.

Færre røykere

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at stadig flere stumper røyken. Den største andelen dagligrøykere finner vi blant personer i alderen 35 til 64 år, mens den minste andelen er blant de yngste og eldste.

I 2006 røykte rundt 20 prosent av unge i alderen 16-24 år daglig. I tillegg var det rundt 14 prosent som sa at de røykte av og til. Tallene representerer en nedgang fra henholdsvis 24 og 17 prosent i 2005. På Kvadraturen skolesenter i Kristiansand ønsker de ikke å nekte elevene å røyke, av frykt for å være til sjenanse for skolens naboer.

— Vi har 1200 elever og studenter, og har ikke noe område rundt skolen hvor røykere kan gå. Hvis vi nekter dem å røyke på skolens uteområde trekker de over til naboene, og det ønsker vi ikke, sier Knut Aasen, rektor ved skolen.

Christine Stene (18) og Tine Margrethe Røinås (17) er elever ved Kvadraturen videregående. De tror det blir vanskelig å overholde et røykeforbud på skolen, men tror likevel det ville vært lurt.

— Hvis det blir forbudt å røyke på skolen, tror jeg færre kommer til å begynne å røyke og flere kommer til å slutte, sier Stene, som røyker selv.

Venninnen Tine Margrethe er enig og synes det burde være forbudt å røyke på skolen. Skolen har oppmerkede områder hvor det er lov til å røyke.

Behandles på nytt

Vest- Agder fylkeskommune innførte røykeforbud på alle videregående skoler i 2004, men valgte å gjøre retrett i 2005. 15. februar i år skal saken opp på nytt i hovedutvalget for kultur og utdanning.

— Målet er røykfrie skoler, men det er ikke sikkert at et forbud mot røyking er veien å gå, sier Jon Grindland, leder for hovedutvalget for kultur og utdanning. Han sier at grunnen til retretten var at flere skoler hadde problemer med å overholde røykeforbudet på grunn av skolenes beliggenhet.

Toril Runden, fylkesvaraordfører og gruppeleder for Arbeiderpartiet i Vest-Agder, mener det bør jobbes for at alle skolene i Vest-Agder skal bli røykfrie selv om det er vanskelig å overholde regelen.

I tillegg til Vest- Agder er det bare Akershus, Sogn og Fjordane, Telemark og Oslo som ikke har vedtak om røykeforbud. I Sogn- og Fjordane har flertallet av skolene gjort vedtak om røykeforbud, og Telemark diskuterer å innføre vedtak.