KRISTIANSAND: Ranet skjedde om ettermiddagen fredag 25. juli. Raneren, som er bosatt i Marnardal, truet en kvinnelig bankansatt med en startpistol, og fikk med seg 81.750 kroner.

Ifølge dommen fra Kristiansand tingrett rettet mannen startpistolen mot bankfunksjonæren, og uttalte «gi meg alle pengene» samtidig som han tok ladegrep. Raneren var iført caps, samt at han skjulte nedre del av ansiktet med et skjerf. Kvinnen skal ha tatt alle pengene som var innenfor hennes rekkevidde.

Siktet på kort hold

Tingretten har i dommen lagt vekt på at handlingen fremsto som svært truende, med stort farepotensial i forhold til å skape angst og utrygghetsfølelse hos ransofferet. At raneren brukte startpistol som kunne forveksles med et ekte våpen, og at mannen siktet med pistolen på kort hold, ble også vektlagt.

UNDERSØKELSE: Her undersøker krimteknikere banken etter ranet. (Foto: Kari Lea Hennestad) Foto: Kari Lea Hennestad

Ingen kunder befant seg i banklokalet, men en annen kvinnelig bankansatt var vitne til hendelsen. Både hennes og ransofferets forklaring er lagt til grunn for dommen.Ransofferet skal ikke ha fått psykiske problemer i ettertid, men har forklart at hun ble svært redd.

«Hun satt og gråt like etter at tiltalte hadde forlatt banken», heter det i dommen.

Bombetrussel

Etter ranet dro 21-åringen fra banken i Marnaveien til Furulunden, hvor han kastet fra seg våpenet og skiftet til klær han hadde med seg i en bag. Deretter dro han hjem til en kamerat. Der ble han etter kort tid pågrepet av politiet. Han var da i besittelse av pengene, og erkjente umiddelbart for politiet at det var han som hadde ranet banken.

Bare få minutter før ranet ble politiet oppringt på nødnummer 112. En person uttalte følgende: «Jeg vil bare gi et tips. Det er en bombe på Øvrebyen senter». Samtalen ble sporet til en mobiltelefon tilhørende kameraten til raneren. Det var da politiet oppsøkte boligen hans, at de fant raneren og pengene.

En annen kamerat av raneren, også en 21-åring fra Marnardal, ble i Kristiansand tingrett funnet skyldig i å ha ringt inn bombetrusselen. Mannen er dømt til 21 dager i fengsel. Han har forklart at han gjorde dette for å hjelpe en bekjent som var i en vanskelig situasjon, men har nektet å opplyse til politiet hvem denne bekjente var. Retten har imidlertid lagt til grunn at det var raneren som anmodet kameraten om å ringe inn trusselen.

Var ruset

Under rettssaken fastholdt raneren at det var han som gjennomførte ranet, men hevdet at han ikke husket noe fra handlingen. Han husket imidlertid at han var ruset på tabletter, marihuana og alkohol.

I politiavhør samme dag som ranet skjedde, opplyste han at han ventet besøk av kjæresten og trengte derfor penger. Han hadde dessuten en del ubetalte regninger liggende.

I tillegg til fengselsstraffen på halvannet år, får også 21-åringen startpistolen inndratt. Han har allerede sonet 50 dager i varetekt, som dermed blir trukket fra.

Uten tilståelsen ville han ha fått fengsel i to år.

Se reportasje fra Mandal