LILLESAND: For to måneder siden vedtok bystyret i Lillesand reguleringsplanen for gjenåpning av fylkesvei 402 mellom Viadukten og Møglestu. Vedtaket legger opp til to kjøreretninger på strekningen, med flere trafikkdempende tiltak.

Nå har seksjonsleder Glenn Solberg i Statens vegvesen sendt brev til kommunen, hvor han er uttrykker skepsis til mulighetene for å gjennomføre deler av planen.

— Lite realiserbar

— Statens vegvesen mener at planen som er utarbeidet er lite realiserbar, og at den ikke gir tilstrekkelig areal til å kunne prosjektere en funksjonell løsning for framtiden, skriver Solberg.

Stridstemaet er en innsnevring av veibanen forbi en verneverdig mur ved Møglestu gård. I reguleringsplanen skisserer Lillesand kommune to alternativer. Det ene alternativet innebærer at stablesteinsmuren forskyves med opptil to meter, for å gi plass til to kjørefelt. Muren, som er et særs viktig kulturminne, må da flyttes stein for stein og rekonstrueres på ny plassering. En kostbar operasjon.

Det andre alternativet er å innsnevre kjørebanen til ett felt med tre meters bredde, på 80 meter av strekningen.

- Negative konsekvenser

Det er sistnevnte løsning veivesenet er kritisk til.

— Vi mener at løsningen som er skissert kan gi negative konsekvenser, da vi anser det som sannsynlig at bilene vil "kjempe" om å komme først inn i innsnevringen. Dette kan medføre at akselerasjonsnivået øker i endepunktene, skriver seksjonslederen og fortsetter:

— Det er også stor sannsynlighet for at dette kan gi negative konsekvenser for de myke trafikantene i krysset, da fokuset til de kjørende kan bli innsnevringene. Vi kan også risikere at bilistene kjører opp på fortauet i møtesituasjoner.

Dyrere vedlikehold

Veivesenet påpeker også at en innsnevring til tre meters bredde vil vanskeliggjøre driften, fordi dette vil kreve annet utstyr enn det etaten benytter i dag. Blant annet ved snørydding.

— Planen vil være fordyrende i forhold til drift og vedlikehold, skriver Glenn Solberg.

Den knappe kilometeren av fylkesvei 402 ble stengt for gjennomkjøring da ny ungdomsskole åpnet på Møglestu høsten 2010. Formålet med stengningen var å bedre trafikksikkerheten for myke trafikanter.

Dette medførte at bilister måtte kjøre en omvei på 2,5 kilometer for å komme seg fra Møglestu til byen, og motsatt vei.

Krav om gjenåpning

Det oppsto imidlertid et krav blant mange av Lillesands innbyggere om gjenåpning etter kort tid. Et engasjement som til slutt medførte at bystyret vedtok at det skulle lages en reguleringsplan med sikte på gjenåpning.

Det er anslått at en gjenåpning av veistykket vil koste opptil sju millioner kroner. I Fylkesutvalgets vedtak om gjenåpning forutsettes det at Lillesand kommune er ansvarlig for kostnader knyttet til åpning av veien.

Finansieringen av gjenåpning er ennå ikke behandlet av politikerne i kommunen.