KRISTIANSAND: — Det blir noen blåmerker, konstaterer dommer og figurant Jan Ove Thunem fra Oslo politidistrikt, til fvn.no.

Han har nettopp blitt bitt i både armer og legger, etter å ha spilt rollen som en aggressiv figurant under en angrepsøvelse på NM for politihunder på Bystranda i Kristiansand.

I alt 19 hunder fra hele landet deltar på årets mesterskap, som går over to dager i henholdsvis Kristiansand, Oggevatn og Isefjær. I løpet av disse dagene skal hundene konkurrere i øvelser som lydighet, angrep, søk og redningsøvelse.

Angrep på alle fire

Foto: Kjartan Bjelland

Øvelsen som fvn.no fulgte foregikk på Bystranda og bestod av fire poster, hvor blant annet hundens lydighet og angrep ble testet.

Blant deltakerne var den belgiske fårehunden Didrik (8) som tidligere har hevdet seg i i Nordisk mesterskap med en andreplass.

Hundefører Sigvald Jensen hadde imidlertid ikke noe tro på å bli sendt videre til samme mesterskap etter å ha glippet på deler av oppgaven under sin andre øvelse ved Festningen.

Han sikret seg likevel poeng i første runde, hvor flere hunder måtte gå poengløse videre etter å ha nektet å slippe tak etter å ha satt tennene i Thunem.

— Jeg ser etter hundens effektivitet. Jeg vil se at en hunden ikke vegrer seg, at den angriper og er fast i blikket, forklarer Thunem.

- Hardt arbeid

Han var godt polstret for anledningen, men fikk likevel kjenne det når hundene gjøv løs på armer og bein.

— Det er hardt arbeid på en dag som denne, svettet figuranten under alle de tykke polstringslagene. Under den tykke dressen hadde han også en skuddsikker vest som ekstra beskyttelse mot bittene han ble utsatt for.

— Det er litt skummelt. Det er veldig mye krefter i sving, forteller Thunem.

Han har flere ganger måtte gå i bakken i sin rolle som aggressiv figurant.

I dag stod han stødig på bakken og tok i mot juling fra hundepatruljene som gikk til angrep en etter en.

Ifølge hundeleder Martin Ugland ved Agder politidistrikt vil de tre beste hundene gå videre til Nordisk mesterskap som arrangeres neste vår.

Han har et godt håp om at en eller flere av de tre lokale deltakerne vil kunne klare å hevde seg i toppen.

Det endelige resultatet fra øvelsene vil foreligge i løpet av morgendagen.