KRISTIANSAND: Juryen i lagmannsretten svarte ja på alle skyldspørsmål. Førstestatsadvokat Erik Erland Holmen har lagt ned påstand om åtte års ubetinget fengsel. Tiltaltes forsvarer har bedt om at mannen i 40-årene ansess på mildeste måte.

Dommen med straffutmåling er ventet mandag.

I tingretten ble mannen dømt til sju års ubetinget fengsel, men anket dommen til lagmannsretten.

I retten tirsdag fortalte den 14 år gamle datteren gråtende om at hennes far tvang henne til grove seksuelle handlinger fra før hun var åtte år. Det stoppet da hun endelig klarte å si nei. Ifølge tiltalen ble også hennes noe yngre søster utsatt for overgrep.

Overgrepene ble kjent da den ene jenta i forbindelse med seksualundervisning på skolen fortalte at det elevene nettopp hadde hørt om, hadde hun opplevd med sin far mange ganger.

Opplysningene sjokkerte læreren, som samme dag varslet mor. Barnevernet ble koblet inn, og politiet startet etterforskning.

Sterk opplevelse

Forklaringen fra den eldste jenta gjorde sterkt inntrykk på lagmannsretten tirsdag.

Først fikk retten høre og se dommeravhøret av jenta tatt for nesten to år siden. Da brast hun i hikstende gråt da hun skulle fortelle hva faren gjorde mot henne.

Faren er tiltalt for en rekke former for overgrep mot de to døtrene.

– Pappa tvang meg til å gjøre det, fortalte jenta, og nærmest krøp opp i stolen på avhørsrommet. Forklaringen var en sterk opplevelse i lagmannsretten da det ble spilt av på storskjerm.

Faren nekter

Faren har blånektet for å ha begått overgrep mot døtrene sine.

I retten tirsdag gløttet han tidvis opp på storskjermen, men så mest ned i bordplaten, og tidvis med blikket mot juryen, da hans datter fortalte om sin opplevelse av overgrepene. Jenta møtte også i retten i går.

Da forflyttet far seg til bakerste benk i rettslokalet, slik at det ikke ble øyekontakt med datteren. I retten fortalte jenta blant annet om søvnvansker og mange problemer i kjølvannet av overgrepene.

– Hevnmotiver

Faren ble i tingretten dømt til sju års fengsel for de seksuelle overgrepene. Han sier at forklaringene til de to døtrene er en oppkonstruert historie som mor til barna og hans tidligere kone har regissert. Den tiltalte mener det er hevnmotiver som ligger bak, fordi han brøt forholdet for noen år siden.

– Var redd

– Jeg var redd for pappa. Jeg sa at jeg ikke likte det, men han hørte ikke på meg. Hvis jeg sa nei, fortsatte han bare å mase, fortalte jenta.

Da tingretten behandlet saken, ble den ført for lukkede dører. Retten bestemte også at dommen skulle holdes hemmelig. Denne avgjørelsen er senere underkjent av lagmannsretten.