KRISTIANSAND: — Striden om mellom fergeselskapene i Kristiansand havn går ut over byens rykte. Dette er molboland. Nå må vi som bystyre engasjere oss i det som skjer på havna, sier bystyremedlem Vidar Kleppe (Dem.)

LES OGSÅ: Beklager at passasjerene rammes

LES OGSÅ: Nekter Fjord Line å bruke passasjertuben

Onsdag ettermiddag kom passasjerene ut fra Fjord Cat sammen med bilene. Så ble de kjørt bort av Fjord Lines minibusser.

Det skjer etter at Color Line nekter Fjord Line å bruke passasjertubene som Color Line eier deler av. Bakgrunnen for nekten er et krav på 419.000 kroner som Color Line mener konkurrenten skal betale i leie.

Havnedirektør Stein E. Haartveit skrev i en pressemelding onsdag at Color Line har rett til å kreve inn disse pengene siden «Color Line har finansiert og eier deler av tuben samt enkelte andre installasjoner på fergehavna».

Ber ordføreren ta styringen

Sent i går kveld sendte Kleppe et brev til ordføreren hvor han ber om at ordfører Per Sigurd Sørensen snarest tar ”styringen” for å finne en løsning på konflikten som mellom Color Line og Fjord Line som har medført at reisende nå må ”busses” i Kristiansand Havn.

— Det foreligger et enstemmig vedtak i havnestyret datert oktober 2008 hvor det står at «Kristiansand Havn skal ha full kontroll over de fasiliteter som er nødvendig for å drive fergevirksomhet over vår havn.» Jeg synes det blir merkelig når et privat selskap som Color Line kan hindre et annet selskap i å bruke en adkomstvei fra fergen til land, sier Kleppe.

Demokratene får ikke støtte

Demokratenes leder får ikke støtte i verken H, Ap eller Krf for å gripe inn i den pågående konflikten i havna nå.

— Jeg forventer at de involverte partene finner ut av dette uten at vi politikere griper inn. Vi kjenner ikke de underliggende avtalene som er gjort mellom partene i forkant, sier ordfører Per Sigurd Sørensen (H). Og fortsetter:

— Jeg synes det er uheldig at de holder på slik. Slik jeg ser det blir Color Line sett på som den urimelige part og blir dermed veldig lett skyteskive. Hvis det finnes avtaler for bruken av landgangstuben må de involverte partene finne ut av hvordan disse skal håndteres, sier Sørensen.

Vil ha rederi-løsning

Varaordfører Mette Gundersen (Ap) mener også konflikten bør løses mellom de to rederiene.

— Dersom de ikke får det til er det ikke godt nok. Da må de sette seg ned og prøve en gang til. Det viser seg gang på gang at konflikter løses best på det nivået de befinner seg, sier hun.

Jørgen Kristiansen, gruppeleder i Krf, sier stikkordet for politikerne i denne saken er å «avvente».

— Det kan være innhold i avtalen vi ikke kjenner til, sier han.

- Synes du det er greit at passasjerer blir busset i land fordi de ikke får lov til å bruke tuben?

— Havnesaker har vist seg å være kompliserte tidligere. Jeg vil på dette tidspunkt nøye meg med å si at jeg synes det er synd dersom passasjerer må busses i land, sier Kristiansen.

Havna foreslår løsning

Onsdag kveld sendte havna et brev til begge selskapene der de foreslår en løsning. Ifølge pressemeldingen går denne ut på at Fjord Line stiller bankgaranti om det omtvistede beløpet og at partene begynner å forhandle.

Color Line har akseptert dette, men ifølge Stein E. Haartveit har han ikke hørt noe fra Fjord Line. I en pressemelding skriver Fjord Line at de vil forholde seg til Kristiansand havn som de har avtale med om bruk av havnen. De mener havna og Color Line må ordne opp seg imellom.