KRISTIANSAND: — Jeg trodde først det var noen som lekeslåss. Da jeg og kameraten min kom opp trappa hørte vi krangling og skriking. Naboen sto allerede og banket på. Så jeg banket på her og kameraten min sparket i døra der for å få dem til å åpne, forteller naboen foran døren til ekteparets leilighet.

— Så kom det et fryktelig smerteskrik. Du kunne høre det var vondt. Men ingen åpnet, forteller naboen som dermed ble vitne til handlingen.

Ringte politiet selv

De tre naboene ble enige om å kontakte politiet.

— Men før vi fikk ringt, så kom politiet. Han må ha ringt selv, sier vitnet.

— Jeg kan bekrefte at politiets operasjonssentral mottok en noe diffus nødmelding klokken 01.46 fra mannen som er pågrepet i saken, sier etterforskningsleder Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon.

Politi og ambulanse var raskt på åstedet.

Operasjonsleder Atle Loven bekrefter at kvinnen var i live da politiet kom dit.

— Det var hun, sier Loven.

Men allerede klokken 02.00 ble den eritreiske kvinnen erklært død på sykehuset.

Åstedet

Politiet pågrep den 30 år gamle ektemannen til Tzehaynesh Beyene Araya på åstedet. Der fant politiet også en kniv som knyttes til drapet.

— Vi har observert en kniv på åstedet som er aktuell, opplyser politiets operasjonsleder Atle Loven.

Ektemannen er foreløpig siktet for legemsbeskadigelse med døden til følge, etter straffelovens § 229. — Vi vil torsdag vurdere om mannen vil bli begjært fengslet for forsettelig drap etter §233, sier påtaleansvarlig Nils Anders Grønås. Mannen fremstilles for fengsling fredag.

Utvisning

Drapssiktede (30) fikk i fjor sommer avslag på søknad om asyl. For tre uker siden avslo UDI søknad om utsettelse.

Så sent som 28. desember 2011 klaget 30-åringen saken sin inn for Utlendingsnemnda (UNE). Han hadde da én uke i forkant fått avslag på en begjæring om utsettelse av utvisningsvedtaket fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

Som følge av klagen til UNE, har mannen fått midlertidig utsettelse på uttransportering inntil saken er endelig avklart.

Selv om siktedes klage til UNE skulle bli avvist og utvisningsvedtaket dermed blir stående, er det ikke sikkert at mannen ville blitt uttransporter på grunn av sikkerhetsmessige hensyn i hjemmlandet.

Avhør

Politiet sikret natt til osndag spor på åstedet, og begynte avhørene av de tre vitnene som hadde hamret på døren. To av vitnene ble hentet inn til formelle avhør klokken halv fem natt til onsdag.

Onsdag morgen fikk den siktede ektemannen vite at kona var død.

— Han fikk beskjed onsdag morgen om at hun var død. Det reagerte han kraftig på, han ble helt fortvilet, forteller advokat Sveinung Søndervik Johnsen.

I det innledende avhøret av siktede onsdag, skal mannen ha vært langt nede.

— Han har gitt en forklaring med advokat og tolk til stede. Jeg vil ikke si noe om hva han har fortalt, men han har ikke ønsket å ta stilling til straffskyld, sier etterforskningsleder Geir Hansen ved Kristiansand politistasjon.

Usikkerhet

Det var onsdag noe usikkerhet knyttet om siktede kommer fra Iran eller Irak, og om siktede var gift med drapsofferet. Det var også usikkert om det var siktede selv som varslet politiet.

— Jeg har fått opplyst at han kommer fra Iran, og at han var gift med offeret, sier advokat Sveinung Søndervik Johnsen.

I folkeregisteret står ikke kvinnen registrert som gift. Men både etterforskere og advokat tar nå utgangspunkt i at de er gift.

— De har vært sammen en lang stund, og flyttet sammen til Kristiansand i september, forteller advokaten. Paret kom da fra Narvik i Norland.

Politiet går torsdag gjennom lydloggen med opptaket av nødmeldingen. Det var innledningsvis noe usikkert hvem som ringte politiet fordi telefonnummeret ikke sto registrert på siktedes navn, men på et alias.

Offeret og siktede skal etter det politiet kjenner til ikke ha slekt i Norge. Navnet på den drepte kvinnen vil derfor ikke bli frigitt av politiet før familie er varslet.

— Det kan ta noe tid, sier etterforskningsleder Geir Hansen.