KRISTIANSAND: — Jeg jobber selv som lærer i ungdomsskolen. Vi må stadig slå ned på uønsket seksuell adferd som utøves, først og fremst mot jenter. Det kan handle om kjønnsord som er med på å fornedre jentene eller klåing og annen adferd som oppleves som uønsket. Dette er med på å begrense dem i hverdagen, sier Mali Steiro Tronsmoen (SV).

Selvtillit

I dag kommer partiet til å be fylkestinget om å vedta en undersøkelse om seksuell trakassering i den videregående skolen i Vest-Agder. Målet på sikt er å tilby et kurs i selvforsvar og selvtillitt til alle jenter i den videregående skolen.

— Dette er et generelt problem i samfunnet, men skolen er en arena hvor vi effektivt kan nå alle jenter med et slikt kurs, sier Tronsmoen.

Fokus

Den tidligere lederen i Sosialistisk ungdom mener det har en mye større effekt dersom jentene klarer å slå ned på trakasseringen selv, i stedet for at lærere må gripe inn.

— Det er klart at når vi opplever en rekke overgrepsvoldtekter, rettes søkelyset mot denne problematikken. Vi ønsker også å rette blikket mot usunne omgangsformer mellom kvinner og menn som ligger i den norske kulturen, sier Tronsmoen.

Dypere

SV mener det er viktig å gå dypere inn i debatten og snakke om grunnleggende holdninger til kjønn og seksualitet. Partiet mener debatten om overfallsvoldtekter har vært viktig, men at løsningene flere politikere har kommet med er kun rettet mot en liten del av problemet.

— Vi må gjøre mer for å forebygge voldtekt og seksuell trakassering. Det er årsaken til at vi ønsker å få fylkespolitikerne med på å gjennomføre en undersøkelse om adferden i Vest-Agder-skolen. Målet er at trening i selvforsvar og selvtillit for jenter skal implementeres i undervisningen, sier SV-politikeren.

En undersøkelse som ble gjennomført blant videregående elever i Sør-Trøndelag for tre år siden, viser at en av fem elever i den videregående skolen hadde opplevd å bli trakassert seksuelt.

— Vi ser for oss at Vest-Agder fylkeskommune og Universitetet i Agder kan samarbeide om et slikt prosjekt, sier Tronsmoen.

Hva mener du? Ta debatten under!