KRISTIANSAND: I formiddag ble det kjent at en skole i Drammen byttet ut julesangen «O jul med din glede» med Trond-Viggo Torgersen-klassikeren «Tenke sjæl». Nisseluen fikk heller ikke bli med inn på festen.

Å ikke utelate elever med andre religioner, ble trukket fram som argumentene for å droppe de norske juletradisjonene.

DEBATT: Bør nisseluer og julesanger forbys i skolen?

— Det blir veldig unorsk når til og med nisseluer blir forbudt. Jeg synes dette er en utrolig misforstått og en feilslått tanke om integrering. For meg fremstår det nesten som segregering, sier stortingsrepresentant for KrF i Vest-Agder, Dagrun Eriksen, til fvn.no.

Misforstått integrering

Eriksen mener at det er misforstått integrering.

Dagrun Eriksen. Foto: Kristin Ellefsen

— Integrering er å la forskjellige uttrykk komme til. Dette er litt typisk når nordmenn skal prøve å tenke på vegne av andre. Vi vet at muslimer har mer respekt for jula når man synliggjør den, i stedet for å nøytralisere den, sier Eriksen.- Vi bor i Norge og har en tusenårig tradisjon for å feire jul. Når man ikke skal vise det som en del av vår fellesarv, så forstår jeg at foreldrene reagerer, sier Eriksen.

DEBATT: Bør nisseluer og julesanger forbys i skolen?

Julesanger på Sørlandet

Arild Rekve.

Oppvekstdirektør i Kristiansand kommune, Arild Rekve, mener at et lignende regime som i Drammen ikke vil være aktuelt i Kristiansand.— Alle skolene har hatt et samarbeid med kirken for å lage livsynsnøytrale opplegg slik at det ikke bryter med formålsparagrafen i opplæringsloven. Barnehagene og skolene gjennomfører tradisjonelle juleavslutninger, sier Rekve.

Elementer med forkynnelse er tatt ut av seremoniene. Julesanger og nisseluer er imidlertid godt innenfor hva som er akseptert i sørlandsskolen.

Godtar nisseluer

Rektor ved Fagerholt skole, Arild Sæbø, sier at skolen hans kombinerer kristne og mer nøytrale julesanger.

— Vi har forskjellige julesanger. De fleste er nøytrale, men det er også sanger med kristent innhold. Nisseluer har ikke vært noe dilemma. Vi har faktisk hatt nissefest i dag, sier rektoren.

DEBATT: Bør nisseluer og julesanger forbys i skolen?