BYKLE: Mannen ble funnet på Statskog-hytta like ved Blåsjø-magasinet der han brøt seg inn etter å ha falt og brukket foten. Redningskvinnene var de 24 år gamle Ann Kristin Kro fra Randaberg og Ida Karlstrøm fra Langfjordbotn. De to er i ferd med å krysse Norge på langs, og satt tilfeldigvis og spiste lunsj rett i nærheten av den avsidesliggende hytta, skriver aftenbladet.no.

Ropte om hjelp

Tyskeren hadde sett at det endelig kom noen forbi. Han ropte om hjelp og de to kvinnene fant ham i hytta, sterkt preget etter å ha vært der siden tidlig i romjulen.

Kvinnene gikk opp på en topp i nærheten, der det var mobildekning, og fikk varslet redningsmannskapene. Mannen ble så fraktet med helikopter til sykehus i Stavanger.

Ingen hadde meldt mannen savnet i løpet av de tre ukene han hadde ligger på hytta.

Tyskeren har fortalt at han skulle gå fra Bykle til Haukeli på ski, og at han startet turen 26. desember. Ved Blåsjømagasinet hadde han et fall som førte til at han brakk ankelen. På GPS’en så han at det lå ei hytte 600 meter unna. Dit greide han å karre seg, og bryte seg inn.

– Til alt hell var det en liten kasse med proviant i hytta, og en del gass til oppvarming. Han har fortalt at det på slutten begynte å bli slutt på både gass og mat. Da overlevde han på spaghetti, honning og isvann, forteller redningsleder Owe Frøland ved Hovedredningssentralen.

— Utrolig hell

Oppsynsmann Geir Hovland i Statskog forteller at provianten ble stående igjen der i forbindelse med opplæringsjakt sist høst.

– Det var et utrolig hell at de to jentene kom forbi. Jeg hadde kontakt med den ene av dem før de la ut, og sa til henne også at hytta lå der som en mulighet hvis de skulle komme ut for trøbbel i fjellet. Du kommer ikke lenger vekk fra folk i Njardarheim. For å komme dit fra Sirdal må man ta båt inn hele Svartevannsmagasinet. Så er det halvannen time å gå i tillegg, sier Hovland.

Gyvasshytta tilhører Statskog og ligger så langt inn i fjellheimen det er mulig å komme. Den ligger i Bykle kommune, og er i et område som grenser til Sirdal og Suldal, skriver aftenbladet.no.