KRISTIANSAND: Før helgen fikk to menn fra Polen strafferabatt av Aust-Agder tingrett fordi soning i Norge må regnes som en ekstra belastning for dem. Retten begrunnet dette med at de dømte ikke kan norsk, og at de ikke kan forvente besøk av familie under soningen.

Statssekretær i Justisdepartementet, Astri Aas-Hansen fra Lillesand, sier det kan bli aktuelt for regjeringen å se på praksisen i forbindelse med ikrafttredelse av ny straffelov.

— Jeg kan ikke snakke om en enkelt dom i Aust-Agder tingrett, men på generelt grunnlag er det slik at rettspraksis over tid utvikler retningslinjer for hva som er skjerpende og hva som er formildende. I arbeidet med ny straffelov var ikke dette et politisk tema, men det kan det bli, sier hun til Fædrelandsvennen.

VIL SE PÅ PRAKSISEN: - I arbeidet med ny straffelov var ikke dette et politisk tema, men det kan det bli, sier statssekretær Astri Aas-Hansen. (Foto: Arkivfoto)

— Virker helt vilt

Tingretten henviser til en retningsgivende dom fra høyere domstol, Agder lagmannsrett fra 2007, hvor de samme argumentene ble brukt.De to polakkene ble dømt til ett år og tre måneders fengsel for tyveri av 35 båtmotorer. Da saken kom opp for retten, tilsto polakkene hele den omfattende tiltalen.

For tilståelsen og den ekstra belastningen soning i Norge innebærer, fikk mennene totalt tre måneder kortere fengselsstraff. Ifølge dommen ble også belastningen «veiledende for den konkrete straffeutmålingen».

— Jeg har aldri hørt om dette før. Det virker helt vilt. At utlendinger må sone borte fra familien, er noe de burde tenkt på før de begikk kriminelle handlinger, sier medlem i justiskomiteen på Stortinget, Åse Michaelsen (Vest-Agder Frp).

Rettspraksis

Hun vil nå ta opp saken i Stortinget for å få endret og strammet inn lovverket.

Både aktor i saken Leif Aleksandersen og forsvarer Olav Sylte bekrefter at de i årevis har vært kjent praksis med strafferabatt for straffedømte fra utlandet som ikke kan norsk. Det samme bekrefter førstestatsadvokat i Agder, Erik E. Holmen.

— Det har vært slik i minst ti år. Om det er rett eller feil politisk, vil ikke jeg mene noe om, men det er helt vanlig rettspraksis, sier Sylte til Fædrelandsvennen.

Fem turer

Tyvene stjal båtmotorer for en total verdi på 500.000 kroner under fem turer fra Polen til Norge. Tingretten konkluderte med at polakkene handlet i uberettiget vinning, og at reisene til Norge ikke hadde annet formål enn å begå kriminalitet.

Når stortingsrepresentant Åse Michaelsen hører dette, reagerer hun enda sterkere:

— De burde jo fått skjerpet straff. Når de oppsøker et annet land for å begå kriminelle handlinger, er det en bevisst handling, og burde vært skjerpende, sier Michaelsen, som understreker at polakkenes tyveriraid er organisert kriminalitet.

— Organisert kriminalitet er blant den aller største hodepinen til politiet nå. Da nytter det ikke å reagere med strafferabatt. Og for rettsfølelsen i samfunnet vårt blir dette feil, sier hun.

- Blåøyde

Frp-politikeren hevder norske fengsel er «attraktive», og at mange innsatte synes det er som å bo på et hotell. Hun mener norske myndigheter er blåøyde mot kriminelle.

Aas-Hansen sier regjeringen er svært opptatt av å bekjempe den mobile organiserte kriminaliteten. Derfor er politibudsjettet styrket, en egen politigruppe for denne kriminaliteten skal opprettes, og det arbeides målrettet for å få til soning i hjemlandet for de domfelte.

— I forbindelse med økt hjemsendelse kan det være naturlig å diskutere disse strafferabattene. En anledning til å se på det kan være når vi legger fram ikraftredelsesproposisjon for ny straffelov for Stortinget. Vi skal i hvert fall diskutere muligheten, sier hun.