SETESDAL / SIRDAL: Heldigvis er det langt fram til starten på Brokke i Setesdal 20. mars. Men der er det, i motsetning til Sirdal, allerede brukbart med snø. Løype er også kjørt opp til Myklevatn.

— Det er nok kommet mer snø i øst enn hos oss i vest. Innover Hønedalen på sirdalssiden er det blåst av enkelte partier. Asfalt er ikke noe særlig å gå på, sier Skregelid til Aftenbladet.no.

— Men vanligvis kommer det vel mest snø i Sirdal i februar?

— Det har vi ingen klar statistikk for. Februar er faktisk en nedbørfattig måned. Men når det først snør i februar, kan det komme mye på en gang, sier Skregelid.

Vinteren 2009/2010 har så langt har vært spesiell med uvanlig mye snø i lavlandet helt ut til fjæresteinene og desto mindre i høyfjellet.

— Like før jul falt det 15 cm på Tjørhom, 45 cm på Tonstad og hele 70 cm på Eik i Lund, opplyser Skregelid.

Mandag legger han ut på snømålinger for Sira-Kvina og er ekstra spent på hva som møter ham innover høyfjellet, skriver Aftenbladet.no.

Mindre kraft

Erik Holmqvist er hydrolog i Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE).

— Regner vi snøen om til nyttbar energi i norske vannkraftverk, så er det nå 35 prosent mindre snø enn normalt i landet under ett, sier Holmqvist til Aftenbladet.

NVE og Meteorologisk Institutt samarbeider om snøkart for hele landet. Kartet bygger på nedbørmålinger og fjernovervåkede «snøputer» som måler vekten og dermed energiinnholdet i snøen. Kraftig blåfarge i et belte fra kysten av Vestfold til stavangerhalvøya, indikerer minst 300 prosent mer snø enn normalt. Men et stykke inn i landet, og innover i høyfjellet der Statkraft, Lyse Energi og Agder Energi har store vannmagasiner, er markerer en brunfarge fra 10 til 50 prosent av normalen. Noen flekker er også røde med under ti prosent av normalen.

NVE har laget kurver som viser utviklingen i snømagasinene for hele landet. Kurven for 2010 ligger farlig nær minimumsmålingene for en 30-årsperiode.

Vanligvis topper snømengdene i fjellet seg i midten av april. Så om det til syvende og sist blir lite smeltevann til å fylle opp igjen slunke vannmagasiner utover i mai og juni, er alt for tidlig å si noe sikkert om. Kong Vinter har nemlig overrasket før; ikke minst i Sirdal der «grønne vintre» i februar har vært avløst av snørekorder.

Det KAN skje i år igjen.....