FESTER SEG: Her har Hiload senket seg ned til under tankskipet Telleviken. Fartøyet suger seg deretter fast og kan styre tankskipet dit det vil. FOTO: HÅVARD STIANSEN/REMORA Foto: Photographer: Howard Stiansen

KRISTIANSAND: I grov sjø og høye bølger har fartøyet de siste dagene blitt testet ut i området mellom Kristiansand og Hanstholm.— Det har fungert enda bedre enn forventet. Nå er intensjonen at det skal videre til Brasil, sier Peder Farmen, administrerende direktør i selskapet Remora som har utviklet og som eier fartøyet.

Fartøyet med det svært spesielle utseendet blir brukt for å laste olje om bord på vanlige tankskip til havs. Det kan dermed erstatte dagens løsninger der det blir brukt spesialutstyrte tankskip og kostbare lastebøyer. Meningen er at det skal redusere oljeselskapenes kostnader ved oljeproduksjon.

Grov sjø

De to franske oljeselskapene Total og Chevron og brasilianske Petrobas har alle fulgt nøye med på testene av Hiload. De siste ukene har eieren bare ventet på skikkelig ruskevær for å kunne teste fartøyet under harde værforhold.

Til testene i Skagerak hadde de leid inn tankeren Telleviken.

— Det var 42 knops vind og vi koblet på fartøyet helt uten problemer, forteller Peder Farmen.

Fartøyet senker seg til under skipets skrog og suger seg fast. Da kan det styre skipet dit det vil. Med denne metoden slipper oljeselskapene å leie inn slepebåter.

Testen er den siste som måtte gjøres før Remora kan gå i forhandlinger om utleie av fartøyet.

Ble dyrt

Ideen til fartøyet kom fra olje- og gassmiljøet Agder, og det samme gjør deler av pengene som har blitt brukt til å utvikle Hiload. Den første tegningen til fartøyet ble laget i 1999 av Lars Ødeskaug, Svein Børge Hellersmark og Clas Olsen ved daværende Hitec Marine i Arendal.

Oppdraget kom fra John Gjedebo fra Stavanger som fortsatt er største eier i Stavangerselskapet Remora. Prosjeketet ble langt dyrere enn beregnet, og investorene har til sammen brukt 1,2 milliarder på fartøyet. Blant dem er Bjarne Skeie som har brukt 50 millioner og som er blant medeierne i Remora.