Det er ikke alle forunt å bli utnevnt av Frankrikes president, Nicolas Sarkozy, til ridder av den franske Æreslegion (Chevalier dans l'Ordre national de la Légion d'honneur).

Ståle Selmer-Olsen er sivilingeniør, bosatt i Kristiansand. Han tok doktorgrad i strømningsteknikk i Grenoble. Men det er for sin innsats som president og styreformann i Fransk-norsk stiftelse for vitenskapelig og teknisk forskning og industriell utvikling (FNS), at han hedres med Frankrikes høyeste utmerkelse.

Sjelden æresbevisning

Æreslegionen ble innstiftet av Napoleon i den franske republikk i 1802. Ordenstegnet er en stjerne med fem armer, med ordensbånd i rødt. Ordenens fem klasser er: Storkors, storoffiser, kommandør, offiser og ridder.

Kommer medaljen til å bli hyppig brukt?

– Det blir nok helst bare ved ekstra høytidelige anledninger, ler ridder Selmer-Olsen.

Celebert selskap

Utmerkelsen gis i hovedsak til franskmenn, men kan også tildeles utlendinger som har gjort en spesiell innsats for Frankrike.

Under 20 nordmenn har mottatt Frankrikes høyeste utmerkelse. Kong Harald V, Haakon VII og Olav V er innehavere av storkorset. Skuespillerinne Wenche Foss, kokk, president i Bocuse d'Or Europe Eyvind Hellstrøm og FNs spesialutsending for Libanon Terje Rød-Larsen er også hedret.

Agder-riddere

Kun én egd er på lista, forretningsmannen Knut Faremo som er født i Arendal. Faremo startet sin karriere som kjøpmann i Lillesand i 1984 med nytt supermarked og var en av grunnleggerne av NorgesGruppen ASA.

Nå er det to franske riddere fra Agder.