KRISTIANSAND: — Jeg har ikke lurt noen. Alle som ønsker det skal få pengene igjen. De som heller vil ha hundegård, får det levert. Ingen blir svindlet, sier Steinar Gunvaldsen til fvn.no.

To millioner

Den uføretrygdede 50-åringen hevder overfor fvn.no at han og kompanjongene har brukt over to millioner kroner på hundegårdprosjektet.

— Vi har holdt på med prosjektet hele veien og produserer fremdeles hundebur. Jeg kommer til å fortsette virksomheten, men må bare få unnagjort denne rettssaken, sier Gunvaldsen.

- Selger du fremdeles hundebur?

— Nei, politiet tillater meg ikke det. Men så fort dette er over, så er vi i gang igjen. Vi har et produksjonslokale på 700 kvadratmeter på Høllen Vest, sier Gunvaldsen til fvn.no.

- Politiets skyld

Under sin forklaring ga Gunvaldsen politiet det glatte lag, og sa at driften og salget av hundebur hadde gått som varmt hvetebrød om ikke politiet hadde stukket kjepper i hjulene.

— Sommeren 2009 gikk reservelensmannen i Søgne ut på førsteside i Fædrelandsvennen og omtalte virksomheten vår som svindel, og oppfordret samtidig alle kunder til å politianmelde. Det ødela fullstending for oss, sa Gunvaldsen.

50-åringen hevder også at produksjonen var i god flyt da politiet gjorde beslag og ransaking i produksjonslokalet på Lumber i Kristiansand.

— Politiet tok alt av driftsmidler, verktøy og presset byggeier til å si oss opp. I tillegg ble alle kontier sperret slik at vi ikke kunne kjøpe produksjonsmateriell. Jeg måtte betale utleier for tort og svie ettersom politiet hadde dukket opp i lokalene, sa Gunvaldsen.

217 personer svindlet

Ifølge tiltalen har 217 personer blitt svindlet ved at de som kunder har forhåndsbetalt for hundegårder de aldri mottok.

Politiet har mottatt totalt 91 anmeldelser i forkant av rettssaken. Flere kunder har slått seg sammen om anmeldelse etter å ha funnet hverandre i diverse nettforum.

Fædrelandsvennen har tidligere omtalt dyrebeskyttelsen i Mandal som forhåndsbetalte 6000 kroner til Cigam, men så aldri noe til hundeburene. Svindelen satte foreningen i et økonomisk uføre.

Selv et offer

Hundegård-gründer Steinar Gunvaldsen omtalte seg selv som et offer i saken, og hevdet han selv hadde blitt bedratt.

50-åringen hevdet blant annet at han hadde betalt inn 100.000 kroner til en lillesandsmann som forskudd på en leveranse med hundegårder i fra Kina. Burene skal han aldri ha sett noe til.

— Jeg kan dokumentere alt jeg sier og har alle orginaldokumenter liggende på hemmelig sted. Men jeg ønsker ikke å dele alt med retten. Det er bedriftshemmeligheter som jeg ikke vil ut med, gjentok Gunvaldsen flere ganger.

«Reservelensmannen»

Søgnemannen vil ikke påta seg noe skyld for problemene som har oppstått, og henviser hele tiden til «reservelensmannen» i Søgne.

— Jeg ble nektet å ta kontakt med kunder for å få utlevert hundebur. Politiet truet meg med seks måneders fengsel hvis jeg gjorde det, sa Gunvaldsen.

Aktor og politiadvokat Hilde Almåsstø var ikke helt med på notene, og mente Gunvaldsens påstander ikke ga fornuft.

— Hadde ikke dere rotet det til for oss, så hadde dette gått veldig bra, gjentok Gunvaldsen.

Svindel eller underslag

Politiet ønsker å bevise at Gunvaldsen og hans kompanjong aldri hadde til hensikt å produsere eller levere hundebur.

Dersom retten likevel kommer til at planen var å drive et firma, ønsker politiet at mennene blir dømt for å ha gjennomført et grovt underslag.

Det er satt av åtte dager til rettssaken.