— Dersom målet er å få tilbake barna, har hun gjort noe skrekkelig dumt. Jeg vil si det så sterkt som at hun har spilt ut alle sine kort, sier advokat og ekspert på barnefordelingssaker, Gunn-Mari Kjølberg.

Kjølberg har blant annet skrevet boken Barnefordelingstvister og regnes som en av Norges fremste eksperter på barnevernsjuss.

Overfall og bortføring

Det var natt til mandag denne uken at ti personer brøt seg inn i barnefarens hjem på Gjøvdal i Åmli. Den 47 år gamle mannen ble truet med øks, bundet på hender og føtter, dekket til med et teppe og sparket i ansiktet og på kroppen. Barna på 13 og 14 år ble bortført og skal nå bli holdt skjult på et hemmelig sted. Sju personer ble pågrepet i nærheten av Åmli nesten en time etter overfallet. Samtlige sitter fengslet ved Arendal politistasjon.

— Domstolen er svært lite glad i at folk tar seg til rette uten å bruke de aksepterte kanalene. Selv i mindre barnefordelingstvister er man uhyre opptatt av at man både varsler og forholder seg til regelverket.. Ønsket moren barna tilbake, burde hun bedt retten om en midlertidig avgjørelse om fast bosted og samvær, eventuelt kunne hun også ha tatt kontakt med barneverntjenesten dersom hun var bekymret. Da kunne hun hatt en sak, sier Kjølberg.

- Desperat

Mor til tenåringene sier til VG Nett at hun ble desperat da faren ikke ville la barna dra tilbake til henne.

— Når barnefaren bare kan holde igjen to barn, selv om jeg har blitt tildelt omsorgen for dem, synes jeg det er noe grunnleggende feil med systemet. Da blir man som mamma, og mangeårig voldsoffer, ganske desperat, sier hun til VG

Hun hevder det var hennes to sønner som stod bak bortføringen.

— Jeg har to sønner som ikke tok sjansen på å vente. De var redde for hva som kunne skje med søstrene sine, sier hun.

Tone Skalpe Bjørnli, tror barnevernet vil overta omsorgen for barna dersom moren blir siktet i saken.

— Jeg kan ikke tenke meg at han har noen særlig muligheter i en barnefordelingssak etter å ha holdt tilbake barna. Man tar seg ikke til rette. Det gjelder for så vidt begge to, sier Bjørnli.

Traumer

— Det sier ganske mye om en omsorgsperson dersom man velger å utsette barnas far for vold, samt å holde barna skjult.. At barna opplever dette som traumatiserendeer også rimelig sikkert, sier Kjølberg.

— Han har sagt til henne at han har gått til sak, men det er helt ukjent for meg. Faren sa at han hadde meldt de inn på skole i Åmli, og meldt flytting for jentene. Da ble det konflikt, sier kvinnens bistandsadvokat.

Barna først

Advokat Elisabeth Lein har jobbet mye med barnefordelingssaker. Hun mener retten kun vil ta hensyn til barna.

— Om barnemoren har sørget for bortføring av barna er det underordnet dersom retten likevel mener moren er den beste omsorgspersonen. Men det er ingen tvil om at bortføringen ikke taler til hennes fordel, sier Lein.