Se video av gårsdagens skogbrann i Ogge nederst i artikkelen.

AGDER: Mellom 15. april og 15. september er det forbudt å brenne bål i eller i nærheten av skog og mark uten brannsjefens tillatelse. Nå blir reglene enda strengere. Dermed vil man ikke lengre kunne bruke de tilrettelagte bål— og grillplassene i kommunen. Reglene gjelder også for bruk av engangsgriller.

— Det er generelt stor skogbrannfare i våre forvaltningskommuner. De gode værutsiktene fremover samt økning i vind gjør at vi fra i går av innfører totalforbud mot å gjøre opp ild i skog og mark, skriver brannsjef Jon Inge Aasen i Brannvesenet Sør i en pressemelding.

Tidligere har man kunne søkt dispensasjon fra reglene, men slik situasjonen er nå er det ikke aktuelt å gi noen slike dispensasjoner.

(Les mer under bildet)

FORBUD: Det er også lagt ned forbud mot bruk av maskiner i forbindelse med den store skogbrannfaren. Den store skogbrannen i Froland ble startet da skogsarbeider Johnny Kile var ute å løftet tømmer med skogsmaskinen sin. FOTO: Arkivfoto.

Også maskinforbud

Han snakker på vegne av kommunene Audnedal, Farsund, Hægebostad, Kvinesdal, Lindesnes, Lyngdal, Mandal, Marnardal og Åseral. Men også Søgne, Songdalen, Vennesla, Kristiansand, Birkenes, Lillesand, Flekkefjord, Sirdal, Bykle, Valle, Bygland, Evje og Hornnes og Iveland har innført samme type forbud.

— Det er også forbud mot bruk av maskiner som driver kantklipping langs veien, tømmerdrift og bruk av utstyr som kan slå gnist og antenne brann, forteller seksjonsleder ved forebyggende avdeling Brannvesenet Sør, Torbjørn Høyland, til fvn.no.

Forbudet kom i går og selv om det kom litt regn i går ettermiddag var ikke det i nærheten av å være nok til rikke ved forbudet.

— Det er så lite som skal til før det tar fyr i skogsbunnen nå om dagen. Naturen er som en kruttønne om dagen. Så selv om det kommer litt regn er ikke det ensbetydende med at man kan få lov til å tenne bål, sier Høyland.

(Les mer under bildet)

OGGEVATN: Kort tid etter meldingen om totalforbudet kom i går brøt det ut en skogbrann ved Oggevatn. Slukningsarbeidet pågår fremdeles. FOTO: Kjetil Reite.

Skogbrannvarsel

Ifølge skogbrannindeksen til meteorologisk institutt er det stor skogbrannsfare i Kristiansand og Mandal. I Audnedal er det fare for skogbrann, mens det i Sirdal er meget stor fare for skogbrann.

— Men jeg føler at skogbrannindeksen til meteorologisk institutt er litt feil. Jeg mener det er tørrere enn den tilsier. Vi har nesten ikke hatt regn siden april, og det kan man se godt på gresset og jorden som nærmest skriker etter vann, sier seksjonslederen.

Han håper at folk nå vil respektere forbudet og skulle man ikke gjøre det kan det føre til anmeldelse.

— Tenner man bål så lenge dette forbudet gjelder så kan man bli anmeldt og skulle det verste skje at det blir en skogbrann ut av det kan man bli nødt til å betale et høyt erstatningsbeløp, opplyser Høyland.

(Les mer under bildet)

IKKE LOV: Forbudet gjør også at det ikke er lov å grille på skogtur. FOTO: Arkivfoto.

— Bruk vett og forstand

Brannmester ved Kristiansandsregionen Brann og Redning, Øystein Ingebretsen, oppfordrer folk til å bruke vett og forstand.

— Selv om man kan søke om dispensasjoner fra forbudet er det overhodet ikke aktuelt å gi noen slike dispensasjoner slik som ting er nå. Problemet er at de fleste ikke søker om dispensasjon til å bruke engangsgrill og det er vanskelig for oss å ha kontroll over dette. Jeg håper bare folk bruker vett og forstand, sier han.

I motsetning til mange andre steder har man i Kristiansandsregionen Brann og Redning foreløpig ikke lagt ned noe midlertidig forbud mot skogsdrift.

— Jeg vil tro at de fleste bønder som driver med skogsdrift vet hva de gjør. De er jo like redde som oss for skogbrann og opptrer nok deretter, forteller Ingebretsen.