KRISTIANSAND: Leder for Dyrebeskyttelsen i Kristiansand, Arnfrid Robstad, fortviler over de stadig økende tallene av dumpede og hjemløse katter som bli levert inn. Nå håper hun på hjelp fra folk.

— Jeg lover ut en dusør på 5000 kroner til de som kan bevise hvem som har dumpet disse tre kattene.

Kattungene ble funnet i en eske i Skippergata 18.juni i år. Da var de bare sju uker gamle og tatt vekk fra moren.

— Når kattene mister kontakten med moren så tidlig, kan det få store konsekvenser. Mange blir syke og kan i verste fall dø.

For noen uker siden ble også en kurv med to kattunger dumpet utenfor en familiebarnehage i Øvrebø. Den ene kjemper fortsatt for livet. Også disse blir det lovet penger for.

— Dersom folk vet hvem de ansvarlige er, bør de ringe Dyrebeskyttelsen vakttelefonen på 90755419.

DUMPET: Kattungene kan se lyst på fremtiden etter at noen leverte de inn til Dyrebeskyttelsen. Kattene ble funnet i en eske på gata. FOTO: Tore Andre Baardsen Foto: FOTO: Tore Andre Baardsen

Mørke tall

Robstad er svært opprørt over den økende trenden av katter som dumpes. I løpet av de siste seks årene har det vært en økning av antall hjemløse katter. Unntaket var i fjor, da forholdsvis få katter ble levert inn. I år er det registret en økning på over 30 prosent enn det som har vært normalt på samme tid tidligere.

— Hva er grunnen til økningen?

— Det er vanskelig å si, men generelt er det alt for mange katter. Vi leser stadig annonser hvor kattunger gis bort. Jeg synes det er tragisk, for det er ikke lett å bli kvitt de. Dermed ender mange opp i en pappeske på gata. Derfor er det viktig å tenke seg om før man skaffer seg katt, og eventuelt kastrere den når tiden er inne.

Bør merkes

DUMPET: Leder for Dyrebeskyttelsen i Kristiansand, Arnfrid Robstad, fortviler over den økende trenden av dumpede katter. FOTO: Tore Andre Baardsen Foto: FOTO: Tore Andre Baardsen

Dyrebeskyttelsen regner med det finnes flere tusen hjemløse katter i Norge. Det er spesielt om sommeren hvor de fleste kattungene blir dumpet. Når folk reiser bort er det vanskelig å ta seg av de små. Den siste måneden har det kommet nærmere 50 kattunger til Dyrebeskyttelsen i Kristiansand.

— Katter vet at ungene overlever best om sommeren. Derfor parer de seg tidlig på året, slik at ungene fødes om våren. Sommeren er derfor tiden når ungene må begynne å klare seg mer selv. Folk tenker ikke over dette, og mange kvitter seg med ungene, før de reiser på ferie.

- Hva bør gjøres?

— Det er viktig at de som kjøper seg katt virkelig ønsker å beholde den. Skal man unngå unger, bør den kastreres tidlig og samtidig merkes. Mange katteeiere mister også kattene sine ufrivillig i løpet av sommeren. Da er det fint om katten er merket, sier Robstad.