KRISTIANSAND: — Jeg vil boikotte Aquarama av prinsipp. Hvis nok folk nekter å kjøpe billett, er de nødt til å gjøre noe. Jeg har et lite håp om det, sier Rosie Lund til Fædrelandsvennen.

Til daglig er 40-åringen fastlege i Sørlandsparken. Selv om både hun og ektemannen har høytlønnede jobber, fikk de nærmest vannskrekk da prisene for det nye folkebadet i Kristiansand ble presentert for kort tid siden.

Med fem barn vil det koste familien den nette sum av 27.000 kroner i året, en drøy tusenlapp for dagspass, å komme inn på Aquarama Bad.

— Jeg fryktet at det ble dyrt, men selv halvparten ville vært dyrt. Dette er uaktuelt og helt horribelt, mener firebarnsmoren, som i tillegg har en stesønn over 18 år.

Prisen skulle være lav

Kontrasten er stor til den gamle svømmehallen. Familien frekventerte varmtvannsbassenget både en og to ganger i uka, med klippekort og en pris på rundt 25 kroner per person. Her var familier, innvandrere og eldre i skjønn forening.

— At prisen for et enkeltbesøk i Aquarama er høy, for eksempel for turister, er ok. Men vi som bor i Kristiansand og trenger å bruke badeanlegget hyppig, burde få billigere årskort, sier Rosie Lund, som mener prisnivået rammer folkehelsa, som blant annet går ut på å hindre at stadig flere barn og unge sliter med overvekt og diabetes.

I «Strategidokument for folkehelse i Aquarama Kristiansand», datert 15. april 2010 og utarbeidet av Kristiansand kommune, fylkeskommunen og de private eierne i fellesskap, gis det klare føringer:

«Prisnivået på tilgangen til anlegget bør ligge på et lavt nivå. «Eksklusivitet» bør unngås. (...) En viktig del av folkehelsearbeidet i dag er å utjevne sosial ulikhet i helse og minske relativ fattigdom.» heter det.

— Aquarama har forpliktet seg til å lage et opplegg som når ut til alle, kommenterer Oddmund Frøystein, rådgiver for folkehelse i fylkeskommunen og en av deltakerne i strategiarbeidet.

- Ekskluderer grupper

Ved Institutt for folkehelse, idrett og ernæring på UiA har prisnivået utløst debatt og kritiske røster.

— Det bør ikke være sånn at pris blir et hinder og ekskluderer grupper som kunne ha godt av disse aktivitetene, sier instituttleder Svein Rune Olsen til Fædrelandsvennen.

For en familie på fire vil det koste 550 kroner for et dagspass i helgen, men hele 15.600 for medlemskap på årsbasis. Olsen kaller prisen stiv, og mener faren er overhengende for at Aquarama ikke blir det folkebadet alle snakket om.

— Det er å foretrekke om det yrer av liv der nede, i alle basseng og alle saler. Jo mer aktivitet, dess mer helse, påpeker instituttlederen.

Han minner om at undersøkelser viser at det er de med lengst utdanning og best råd som trener mest. Prisnivået i Aquarama kan dermed bidra til å forsterke trenden hvor enkelte grupper i samfunnet faller utenfor helsebringende aktiviteter.

Opprørte aleneforeldre

Aleneforeldre har nå opprettet en facebookside i protest mot prisene.

— Dette blir ikke et folkebad, det er for dyrt, sier Silje Berhus, leder for Aleneforeningen i Kristiansand og omegn.

Hun forventet satser på nivå med den gamle svømmehallen. Nå antar hun at det i høyden blir et besøk eller to i året.

— Vi blir stengt ute. Dette blir et tilbud for dem med god inntekt. Jeg mener kommunen må gjøre noe med prisnivået, sier Berhus.

Men driften er overlatt private. Nå oppfordrer Venstres gruppeleder i bystyret driverne til å gå en ny runde.

— Det må ikke bli sånn at en tredel av befolkningen ikke kan besøke Aquarama. De må bruke hodet, være fleksible og finne løsninger ved for eksempel å sette ned prisen på enkelte tidspunkter, uttaler Dag Vige, som mener Kilden har lykkes med en strategi som favner alle lag av folket.

- Dette er marginal business

— Vi tror at når folk blir kjent med våre produkter vil de se at det ikke blir så galt, sier David Reme, daglig leder i BRG Eiendom, som eier Aquarama Kristiansand AS sammen med Kruse Smith (50/50). De eier også Aquarama Badedrift AS, som har skrevet 60-årig driftsavtale for badelandet med kommunen.

Han sier prisene er fastsatt etter rådføring med blant andre Pirbadet i Trondheim og Drammensbadet, som ligger tett opptil prisnivået i Aquarama. De erkjenner at prisene har utløst støy.

— Sånn dette er fremstilt skjønner jeg reaksjonene, men man må se nærmere på tallene. Et drop-in i helga koster 550 kroner for to voksne og to barn, 30 kroner mer enn i Sørlandsbadet, og en fjerdedel av Dyreparken. Vi har ikke årskort, men medlemskap med månedspris, og dette inkluderer treningssenter i helgene, påpeker Reme.

— Men flere mener dette umulig kan bli et folkebad?

— Det gjenstår å se. Vi sammenligner oss med tilsvarende badeland i Norge, hvor tilbudet viser seg å bli brukt og er populært med samme prisstruktur. Barnefamilier kan benytte dette ti ganger i året for samme pris de betaler for kombiårskort i Dyreparken. Sammenlignet med kino og lekeland kommer det heller ikke dårlig ut, svarer BRG-sjefen.

— Legger dere opp til god fortjeneste?

— Absolutt ikke, dette er ganske marginal business. Det er kostnadskrevende drift med hensyn til energiforbruk og høy bemanning. Kommunen har også lagt inn høye krav til kvalitet i konkurransegrunnlaget, og kvaliteten skal opprettholdes over mange år.