KRISTIANSAND: — Nå skal vi rydde vekk snøen i Kvadraturen. Men det står for mange biler parkert langs fortauene. Derfor har vi ryddet Tresse, slik at folk heller kan parkere der gjennom hele jula - gratis. Vi vil ha vekk så mange biler som mulig, ellers blir brøytingen mer som brannslukking å regne. Jo flere som bruker Tresse, jo bedre blir det brøytet i byen, sier brøytesjef Odd Kristiansen i Kristiansand kommune, som anslår at det har falt mellom 50 og 60 centimeter snø i helga som nå skal helt vekk.

Odd Kristiansen. Foto: Reidar Kollstad

— Inkludert de 20 centimeterne som meteorologene mener ikke falt på fredag, humrer Kristiansen.Kristiansen er usikker på hvor lenge de har behov for å ha Tresse åpent for parkering, men sier at det i alle fall vil være gratis frem til nyttår.

Snø for millioner

Brøytesjefen ble tatt på senga av all snøen som ikke ble varslet.

— Nå tenker vi bare på hvordan vi får snøen vekk, så vi har ikke regnet på det, men generelt kan vi si at når hele styrken er ute og brøyter, koster 20 centimeter snø ca 800.000 kroner å brøyte vekk, sier Kristiansen.

- Så i helga ble regningen i alle fall 1,6 millioner?

— Minst! sier brøytesjefen.

— Vi har hatt cirka 100 enheter i sving hele tiden siden fredag, bortsett fra den obligatoriske hviletiden. Ellers har vi brøytet mer eller mindre kontinuerlig.

Liten jule-pause

Brøytesjefen forteller at mannskapene har gjort en fenomenal innsats denne helga.

— Jeg må få lov til å skryte av våre folk. De har gjort en fantastisk jobb. De har gitt maksimalt og stått på. Det er en solid innsats, sier han.

Mandag formiddag gjenstår rydding av stikkveier og fortau. Samtidig som det pågår etterrydding.

— Men vi må hele tiden prioritere hovedveiene, sier Kristiansen.

- Så når kan publikum ringe og klage med god samvittighet?

— Folk må bare ringe. Men nå er det jul, så vi er mindre tilgjengelig etter klokken 12. De må få pust i bakken, og feire litt jul de også. Men mandag kveld og natt til tirsdag er det meldt mer snø, så da må de ut igjen, sier Kristiansen.