IVELAND: Det skjedde ved et jorde i bygda Ivedal i kommunen Iveland.

Det som skjedde, var at åtte losbrødre, som ikke har noe som helst med losjer å gjøre, gjorde som de pleier å gjøre når de arrangerer juletrefest.

Da spiser de noe vilt som årets sesong har velsignet dem med.

Så går de rundt et pyntet tre i skogen, synger julesanger, hører presidenten tale, drikker kaffe, spiser kaker og takker hverandre for kameratskap og en flott dag.

SNART FERDIGE: Torgny Hauge, Alf Roland og Jan Kåre Haugland brukte bare et par minutter på pyntejobben. Foto: Reidar Kollstad

Dette handler om rådyrjegere fra indre Agder, som hver tirsdag og som regel hver lørdag fra og med 25. september til og med juletrefesten, drar til skogs i håp om å treffe noe.

Normalt

De treffer uansett hverandre, som gode kamerater som deler det som måtte ligge hverandre på hjertet.

I år traff de også fire rådyr.

En normalt god sesong, skal vi tro jegerne, hvis hensikt først og fremst er å skaffe mat nok til juletrefesten og det forsinkede julebordet med grunneiere og damer, som er datert 9. februar.

Rekordutbyttet for én sesong var 12 rådyr. Et annet år traff de ingen, og så seg nødt til å kjøpe en elgkalv i Finsland for å ha mat til juletrefest og forsinket julebord.

MYE GODT: Thor-Olav Reiersdal, jaktlagets president, tok matansvar sammen med Torgny Hauge. Foto: Reidar Kollstad

For vilt skal det være, om det er aldri så galt.Men dette handler om det som skjedde 18. desember 2012. Det som skjedde, var altså at julesanger ljomet gjennom skogen denne hutrende desembertirsdagen.

Mannskor?

Jegerne, med børsepiper pekende opp fra sine sekker, gikk rundt det pyntede treet og fremførte "O jul med din glede", Glade jul" og Deilig er jorden" med slik kraft at Indre Agder Losbrødre bør vurdere et losbrødrekor.

Så har de noe morsomt å gjøre, også når de ikke kan jakte rådyr.

Det kan trenges.

For jaktlagets suverene president, Thor Olav Reiersdal, sier at tiden fram mot neste års jakt, egentlig er kullsvart.

I sin årlige tale beskrev presidenten månedene nærmest jaktstart, altså sommeren, på følgende vis:

— Da må vi lide oss gjennom filleting som mygg, bading og sololje. Å du, mirakkels, så godt det skal bli når september går mot slutten og vi kan komme i gang igjen.

GLADE JUL: Torgny Hauge, Jan Haugland og Jan Kåre Haugland lot hunden Kivo få del i feiringen. Foto: Reidar Kollstad

I talen berømmet han vennskapet, hundene, naturen og den vidunderlige smaken av viltkjøtt.Etterpå måtte også Torgny Hauge si noe.

— Takk til sjefene på arbeidsplassene, som forstår at jakt er viktigere enn arbeid når tirsdagen kommer. Takk også til dem hjemme, spesielt dem som legger klærne fram før vi skal på jakt.

La det også være nevnt at losbrødrene gjerne innlemmer flere, bare de har papirene i orden.

Det vil si bestått jegerprøve.