OSLO: Den drapsdømte Viggo Kristiansen langet ut mot politi og påtalemyndighet, domstolene, Gjenopptakelseskommisjonen, sin tidligere forsvarer og Andersens daværende forsvarer under sin partsforklaring.

— Jeg sitter heller 30 år i fengsel enn å tilstå noe jeg ikke har gjort, sa Kristiansen.

- Hvorfor tror du Andersen trakk deg inn i saken i sin forklaring?, spurte hans prosessfullmektig, advokat Sigurd Klomsæt.

— For å få redusert straff og for å unngå å bli fremstilt som et monster i mediene, svarte Kristiansen.

Han fortalte at han har vært på fremstilling tre ganger hjemme i Kristiansand hos sine foreldre, men aldri på overnatting. Han har fått avslag på alle sine søknader om permisjon. Kristiansen har heller ikke bedt om å få forvaringsdommen overprøvd slik han har krav på.

— Denne saken, hvor jeg ønsker å bevise min uskyld, er mye viktigere enn å få endret på en feil forvaringsdom, fortalte Kristiansen i retten.

Han var sterkt kritisk til politiet i Kristiansand og den måten enkeltpersoner opptrådte på i etterforskningsfasen ved å misbruke hans mor som en brekkstang i iveren etter å få frem en tilståelse.

Kristiansen gjentok det han hele tiden har sagt: - Jeg var ikke i Baneheia da de to jentene ble drept.

— Jeg har mistet tilliten og troen på den norske stat og det norske rettssystem. Nå setter jeg min lit til menneskerettighetsdomstolen, for der vil jeg også prøve min sak, fortalte Kristiansen.