Kondolanseprotokoll: Skriv din hilsen til angrepenes ofre

Omkommet:

-

Syvert Knudsen (17), Lyngdal De nære pårørende fikk natt til onsdag 27. juli bekreftet at 17-åringen omkom på Utøya.

Les mer: Delte sine kjærlighetssanger på nett

-

Johannes Buø (14), Mandal Johannes Buø vokste opp i Mandal, men tilhørte AUF-delegasjonen fra Svalbard. Politiet bekreftet 28. juli at 14-åringen var blant de drepte.

Savnet:

-

Torjus Blattmann (17), Kristiansand Faren Trond Henry Blattmann, som er politisk rådgiver i Fornyings-, administrasjons— og kirkedepartementet, bekrefter overfor Fædrelandsvennen at sønnen er savnet.

-

Kvinne (21), Kristiansand Den siste sørlendingen som fortsatt er savnet etter Utøya, er 21 år og fra Kristiansand. Hun har vært bosatt i Oslo, og var en del av Utøya-delegasjonen derfra. Det er også opprettet en Facebook-side for henne, der håp og støttes uttrykkes

Overlevende:

-

Tonje Kristin Unosen (18), Mandal Verv: Leder Mandal AUF

– På veien etter fellesmøtet hørte vi noe vi trodde var kinaputter eller en lekepistol. Det var en dårlig spøk, etter det som skjedde i Oslo, følte vi da. Så kom en venninne av meg løpende. Hun var skutt i armen, fortalte hun – og var nær ved å besvime. Vi løp til skolestua for å gjemme oss.

-

Pernille Mjåvatn (21), Kristiansand Verv: Medlem

– Jeg har aldri vært så rolig. Og det er skikkelig rart. Jeg bare tenkte: dette kommer til å gå bra. Jeg måtte bare tenke sånn, fordi han kom seg ikke inn.

-

Emma Martinovic (18), Vennesla Verv: Fylkesleder AUF Vest-Agder

– Vi hørte bare en rå latter da han skjøt. Jeg så at det bare at det ble færre og færre bak meg som svømte. En av dem som var på vei ut i vannet ble skutt i hodet. Jeg så alt sammen.

Les mer: — Det ble færre og færre bak meg som svømte

Les mer: Svømte for livet mens skuddene haglet

- Foto: AUF Kristiansand

Arne Bendik Rekve (20), Kristiansand Verv: Styremedlem i Kristiansand AUF og medlem fylkesstyret Vest-Agder

– Sønnen min har sett mye. Han klarte selv å flykte. Han var litt ute i vannet og svømte, før han tok seg inn på øya igjen. Derfra ble han brakt i sikkerhet med en båt til fastlandet. Ved 20-tiden fredag fikk han ringt oss, og fortalt at han var i live, men at forferdelige ting hadde skjedd, sier Arild Rekve.

- Foto: Inger M. Witteveen

Jannike Arnesen (20), Kristiansand Verv: Leder Kristiansand AUF, styremedlem fylkesstyret

– Jeg satt på brygga på Utøya da båten med den falske politimannen kom i land. Jeg smilte til han i det han passerte. Like etterpå hørte jeg to skudd. Jeg satt helt stille. Deretter smalt det seks ganger til. En AUF-er fikk skysset meg om bord i båten som går i skytteltrafikk mellom Utøya og fastlandet. Deretter satt vi ut på fjorden. Vi var sju-åtte stykker som kom oss om bord i båten. Da vi kom oss ut på fjorden hørte vi at skytingen fortsatte inne på øya. Vi la oss ned i bunnen av båten. Der og da fryktet jeg at vi var de eneste som kom til å overleve.

Les mer: — Trodde vi var de eneste overlevende

-

Kent Rune Pedersen (27), Kristiansand Verv: Fylkessekretær i AUF Vest-Agder

– Jeg hyperventilerte, frøs. De rev av den våte T-skjorten min, og tok av seg sine T-skjorter for at jeg skulle få varme i kroppen min. De tenkte at fikk jeg varme i kroppen min, så holdt jeg kanskje munn. Det tror jeg kanskje berget livet mitt.

-

Lise Nygård (18), Mandal Verv: Medlem av AUF Mandal

Lise Nygård dro til Utøya sammen med Tonje Kristin Unosen og kjæresten David Gulbrandsen (22), og gjemte seg sammen med dem og flere andre i skolestua da skytingen startet. Hun ønsket ikke å la seg intervjue av Fædrelandsvennen, annet enn å bekrefte det de to andre fortalte.

-

David Gulbrandsen (22), Mandal Verv: Medlem av AUF Mandal

– Vi hadde vanvittig flaks. Hadde han knust et vindu i huset vi gjemte oss i, og kommet inn den veien, hadde vi vært døde alle sammen. Utenfor hørte vi skuddene. Og til slutt hørte vi politiet be ham legge ned våpenet. Da vi endelig kom hjem, har jeg aldri følt meg så glad for å se Mandal.

-

Janne Hovland (17), Kristiansand Verv: Medlem

– Vi så politiuniformen og et svært gevær. Jeg ba de andre være stille for at vi ikke skulle bli tatt. Etter hvert kom en politimann. Også han hadde uniform og et svært gevær. Da trodde jeg vi skulle dø. Men han var ekte politi.

-

Åse Louise Inntjore Egge (18), Grimstad Verv: Leder AUF Aust-Agder

– Jeg begynte først å svømme, men snudde. Jeg ville heller bli skutt enn å drukne, og han skulle ikke få gleden av at jeg ga opp. Jeg følte et veldig stort ansvar for hele delegasjonen vår der også min bror var med, og sendte melding til alle mens jeg gjemte meg i en fjellsprekk. Det var forferdelig da bare en svarte. Heldigvis overlevde alle fra Grimstad, og jeg ble veldig glad da vi fikk kontakt med sistemann.

Les mer: Forsøkte å kontakte alle fra skjulestedet på Utøya

-

Knut Johan Inntjore Egge (15), Grimstad Verv: Helt ny i AUF i Grimstad

– Jeg gjemte meg først under en stein. Så svømte jeg utover, og kom omtrent halvveis over til fastlandet. Der hang jeg fast i en bøye til jeg ble reddet av en båt.

-

Kristine Hallingstad (20), Lillesand Verv: Medlem sentralstyret AUF

– Kristine fortalte at de hadde vært noen stykker som hadde løpt ned til vannet etter å ha hørt skudd. De skal ha samlet seg ved vannkanten. Etter litt tid oppdaget de en politimann som kom gående mot dem, forteller Gro Bråten til Agderposten. Bråthen er mor til Kristine Hallingstad.

Ifølge henne skal datteren og de andre da ha blitt lettet, fordi de trodde de var i sikkerhet, skriver Agderposten.

– Men plutselig trakk «politimannen» våpen og begynte å skyte. Kristine fikk revet av seg tøyet og la på svøm i Ramsfjorden, forteller moren.

Hallingstad ønsker ikke la seg intervjue av Fædrelandsvennen, men har gitt samtykke i bruk av bildet.

-

Andrea Røyrøy Beinset (18), Grimstad Verv: Nestleder i AUF Aust-Agder

– Jeg vurderte å svømme, men så at han skjøt etter de som var i vannet. Da vi ble reddet var jeg livredd for hvordan det var gått med min bror.

Les mer: Så de som prøvde å svømme over bli skutt på

-

Sigurd Røyrøy Beinset (20), Grimstad Verv: Nestleder i AUF i Grimstad

– Det som står sterkest for meg var da jeg fikk sende melding hjem, og fikk svar tilbake om at også Andrea var i god behold.

Les mer: Så de som prøvde å svømme over bli skutt på

-

Sigbjørn Haraldson Haslemo (21), Bykle Verv: Styremedlem Aust-Agder AUF

– Du tror det er en øvelse. Du tror det ikke er virkelig. Det kan ikke være virkelig og du har problemer med å ta det på alvor. Første gangen jeg så politimannen trodde jeg det var en øvelse. Andre gangen tok jeg ingen sjanser. Jeg løp og kom meg ut i vannet. Han skjøt etter meg. Så ble jeg og fire andre plukket opp av en båt.

-

Per Anders Torvik Langerød (26), Arendal Verv: Tidligere leder AUF-Arendal/listekandidat Oslo Arbeiderparti

– Jeg tenkte at her kan jeg ikke være. Det var veldig langt til neste øy, fire til fem kilometer og det var kaldt, men det brydde meg ikke. Jeg måtte vekk fra det hele. Han sikter på meg og skyter. To ganger, men jeg fikk kastet meg i vannet og dukket. Han bommet begge gangene.

Livredd legger han på svøm under vann. Kun avbrutt av enkelte turer til overflaten for å hente luft.

– Det skjer noe med deg når du havner i en slik situasjon. Jeg bare gasset på det jeg kunne, vekk fra øya. Vekk fra skuddene.

Les mer og se video: — Vi ble jaktet som dyr, målet var å drepe

-

Markus Næss (17), Kristiansand Verv: Medlem

Ønsker ikke at Fædrelandsvennen bruker bilde av ham

-

Mann (21), Lillesand Ønsker å være anonym

-

Gutt (17), Arendal Ønsker å være anonym

-

Gutt (16), Arendal Ønsker å være anonym