EGERSUND: Nå er de to dømt i Dalane tingrett til ni og seks måneders fengsel. Dommer Kristin Sandbu kaller de to polakkene på 20 og 22 år for mobile vinningskriminelle, som det må reageres strengt mot.

De to hadde lånte 6000 kroner hjemme i Polen og leid bil for å dra til Norge. På bilens gps var samtlige bilforretninger programmert inn.

Dekk-ran

Natt til onsdag 26. januar i år raidet de Bay Auto i Kristiansand og Smiths Auto i Sørlandsparken.

Les også: 12 hjulsett stjålet fra Sørlandsparken

Hos Bay Auto knuste de bakruten på en bil, og tok med seg sommerdekkene i bagasjerommet. I tillegg jekket de opp to andre biler, satte bilene på gamle bilbatterier, og tok med seg både dekk og felger.

Hos Smiths Auto skjedde det samme. En bil ble jekket opp, satt på bilbatterier, og dekkene med felger fjernet.

Neste natt gjentok det samme seg i Tønsberg. Her stjal de 28 dekk med felger. Teknikken var den samme som tidligere. Bilene ble jekket opp og dekkene tatt. Eller så knuste de rutene på biler som hadde nye dekk inni.

Tjente 2000

De to polakkene er dømt til å erstatte tyveri og skadeverk for til sammen 204.364 kroner. I retten fortalte de at dekkene ble solgt for cirka 20.000 kroner i Polen. Fortjenesten deres etter at utgiftene var dekket, var 2000 kroner hver.

Beruset av «suksessen» kom de to tilbake til Norge i februar. Natt til 11. februar raidet de Møller Bil i Egersund, hvor de jekket opp biler, satt dem på bilbatterier, og stjal med seg 20 dekk og felger.

De to ble pågrepet senere på dagen av politiet i Follo. I avhør har begge tilstått. I tillegg har politiets etterforsker sporet mobiltelefonen de brukte, som bekrefter at de var på åstedene.

Den eldste polakken er tidligere dømt for lignende tyverier i Danmark, og var ute fra fengsel på prøve mens han raidet forhandlerne i Norge. Han er også tidligere straffet i Polen.

Mobile

Det må reageres strengt, skriver retten i straffutmålingen og viser til sterke allmennpreventive hensyn.

– Slik retten ser det er tiltalte å betrakte som mobile vinningskriminelle, som opererer på tvers av landegrenser og distrikter, skriver retten om begge tiltalte, og påpeker at dette er et økende problem for samfunnet.

Den yngste polakken som kjørte leiebilen, er også fradømt retten til å kjøre bil i Norge i to år.