Foto: Siemens

FARSUND: – Det er en stor anerkjennelse av vår teknologi at Fred Olsen Renewables velger våre vindturbiner også i Norge. Med denne avtalen vil vi ha en markedsandel på 60 prosent i Norge, sier divisjonsdirektør Tore Tomter i Siemens.Administrerende direktør Torger Lien i Fred Olsen Renewables sier at selskapet valgte Siemens 2,3 MW-turbiner fordi de vil gi den mest lønnsomme energiproduksjonen på Lista.

— Vi har fra før et stort antall Siemens-turbiner i Skottland. Dermed kan vi utnytte den erfaring og kompetanse vi har bygd opp gjennom et langt og godt samarbeid med Siemens om installasjon og vedlikehold av disse vindturbinene, sier Lien.

Fred Olsen Renewables har også et stort antall Siemens-turbiner i Skottland, noe som gjør at selskapet kan utnytte den erfaring og kompetanse de har bygd opp gjennom et langt samarbeid med Siemens både når det gjelder installasjon og vedlikehold.

900 millioner

Tidligere er det kjent at Veidekke Entreprenør skal bygge all nødvendig infrastruktur som veier, turbinfundamenter, kabelgrøfter og driftsbygninger. Den kontrakten har en verdi på 208 millioner kroner. De totale utbyggingskostnadene for vindmøllene på Lista blir 900 millioner kroner. Av dette bidrar staten gjennom Enova med 388 millioner kroner i tilskudd.

Siemens har tidligere inngått en kontrakt med Veidekke om bygging av den elektriske infrastrukturen i vindparken. Det innebærer levering av alt fra transformatorer, kontrollanlegg og linjer for å koble vindparken sammen med det sentrale el-nettet.

Strøm til 12.000

Det er forventet at Lista Vindkraftverk når det står ferdig i fjerde kvartal 2012, vil produsere nok kraft til å forsyne 12.000 husstander. Lista vindkraftverk vil bli Norges nest største vindpark, med en forventet oppstart ved årsskiftet 2012/2013. ## Stor aktør

Siemens-konsernet har over 405.000 ansatte i mer enn 190 land. I Norge har selskapet 12 avdelinger med til sammen 2200 ansatte og fem milliarder kroner i årlig omsetning.