KRISTIANSAND: — Jeg gjorde det mest nødvendige og gikk igjen. Men jeg synes det er helt bak mål å bli filmet på toalettet. Jeg skjønner at de kan ha problemer med narkotika og slikt. Men det kan da umulig være lovlig å overvåke et toalett? spør Odd Byberg som bor på Boen i Birkenes og pendler til Klepp i Rogaland der han jobber.

OVERVÅKNING: Ved inngangen til toalettet er det satt opp skilt som varsler at området er videoovervåket. Foto: Jan Oddvar Eide

1. nyttårsdag reiste han med buss og tog, og tok en rask tur innom Rutebilstasjonen i et helt nødvendig ærend. Og der oppe på veggen så han filmkameraet, som ifølge rutebilstasjonens vaktmester Nils Wehus har stått der i 25 år.— I 25 år??? Da har kameraet stått der 25 år for lenge, sier Byberg, som skal være ekstremt nøden før han gjentar sitt ærende der.

— Det er ingen stor sak. Men blir helt feil å filme på et toalett, sier Byberg.

Ikke i tråd med regelverket

— Jeg skjønner ham godt, sier Henok Tesfazghi som er jurist i Datatilsynet.

— Vi hadde en tilsvarende sak i fjor med et utested som hadde skjult overvåkningskamera på toalettet. Det ble ikke positivt mottatt fra vår side, og vi er klare på at det ikke var i tråd med regelverket. Mer generelt kan vi si at et toalett er et område vi ønsker mest mulig diskresjon. Da skal det en del til før man har det nødvendige grunnlaget som lovverket krever for overvåkning, sier han.

Tesfazghi opplyser at det må være et klart definert formål for overvåkningen.

— Her virker det mer uklart. Hvis man ønsker å forebygge hærverk skal man vurdere alternativer til overvåkning, for eksempel vektertjenester. Hvis man vil forebygge bruk av narkotika, kan man for eksempel bruke blått lys. Datatilsynet ønsker ikke kamera så nært et sted man gjør noe som er høyst privat, sier Tesfazghi.

Hærverk, narkotika og ran

KAMERA: Dette er kameraet som overvåker toalettet på Rutebilstasjonen i Kristiansand. Foto: Jan Oddvar Eide

Vaktmester Nils Wehus kjenner bygget tilbake til 1975. Han forteller at det var de gamle rutebileierne som installerte overvåkningskameraet for 25 år siden, og at det i hovedsak er politiet som har tilgang til materialet fra dette og de seks andre overvåkningskameraene på rutebilen, som dekker fortau rundt bygget, ventehall og toaletter.— Kameraene ble i sin tid satt opp på grunn av hærverk. Folk rev ned vasker og knuste speil. Da jeg begynte der i -75 var det jo også ran der nede. Det var nesten ikke en dag uten. De siste årene har det stilnet. Nå er det politiet som kommer og ber om å få disse greiene, blant annet i forbindelse med narkotika og slikt. Og når Rutebilstasjonen anmelder hærverk til politiet, så sender vi med overvåkningsbilder, forteller han.

— Får dere mange reaksjoner på at det er kamera på do?

— Nei, vi gjør jo dette for publikum. Og de virker fornøyd med at fantepakket blir tatt. Det er jo en del av dem her, legger han til.

Vil følge lovverket

OVERVÅKNING: Toalettet på Rutebilstasjonen i Kristiansand blir videoovervåket.

Administrerende direktør Siv Elisabeth Wiken i Agder Kollektivtrafikk forsikrer at ingen blir filmet mens de er på do.— Er det greit å filme folk inne på et toalett?

— Det er kun i området ved vaskene som blir filmet, sier Wiken.

Selskapet vil likevel undersøke saken.

— Vi sender nå en ny rapport til Datatilsynet og avventer svar derfra. Hvis det ikke skal være overvåking der, skal vi forholde oss til det. Men det er tidvis mye bråk og annen uønsket aktivitet på toalettet. Så av sikkerhetshensyn overvåkes det. Det er heller ingen andre enn politiet som får tilgang til dette materialet, sier Wiken.

— Har dere vurdert andre alternativer til overvåkning?

— Nei, men vi har vurdert å stenge det på grunn av mye bråk og hærverk. Men nå vil vi først ha vurdert om vi er på innsiden i forhold til lovverket, så får vi se hva som er mest hensiktsmessig, sier Wiken.