KRISTIANSAND: Det var i oktober for halvannet år siden at 32-åringen svingte brått over i motgående kjørefelt og traff bilen til 55-åringen fra Vennesla. Byremo ble sittende fastklemt i bilen og fikk omfattende skader i rygg— og mageregionen. Den psykiatriske sykepleieren er fortsatt 40 prosent sykemeldt, og legene mener han trolig ikke blir frisk igjen.

Oppreisning 32-åringen er i Kristiansand tingrett dømt til å betale Byremo en oppreisning på 75.000 kroner.

Retten fant det bevist at 32-åringen opptrådte uaktsomt og var ruset da han satte seg i bilen på Mosby og kjørte i retning mot Kristiansand sentrum. Tre vitner har forklart at mannen kjørte svært vinglete på vei mot byen, og at farten gikk helt unaturlig opp og ned. Et vitne forklarte at kjøringen var så spesiell at hun vurderte å varsle politiet.

Like nord for Skråstad svingte 32-åringen plutselig brått over i motgående kjørefelt. Her traff han bilen til Magne Byremo i fronten. Ingen av sjåførene rakk å bremse. Tiltalte ble forslått, men fikk ikke omfattende skader.

- Forkludret bevis Like etter ulykken satte tiltalte en sprøyte med narkotisk stoff. Retten mener inntaket har forkludret bevisene i straffesaken, og at tiltalte satte stoffet helt bevisst fordi han skjønte at ulykken ville medføre politietterforskning.

Tiltalte nektet staffeskyld for kjøring i påvirket tilstand da han ikke følte seg påvirket, og at han ikke husker noe fra ferden ned Torridalsveien. Han opplyste imidlertid at han ikke kunne utelukke at han var ruset.

Mannen er tre ganger tidligere domfelt for kjøring i påvirket tilstand.

32-åringen stod også tiltalt for å ha brutt seg inn hos Vitus Apotek Lund og stjålet diverse medikamenter. Retten fant dette innbruddet bevist utover enhver tvil. Tiltalte forsøkte å stikke fra stedet på moped, men ble pågrepet av politiet etter flere fluktforsøk.

Strafferabatt Påstanden fra aktor i saken var på ni måneders fengsel. Retten mente dette var noe lavt for de forholdene 32-åringen stod tiltalt for.

Etter en samlet vurdering kom likevel retten til at mannen kunne idømmes ni måneder ettersom han ble frifunnet for det ene tilfellet av ruspåvirket kjøring. Mannen fikk også noe strafferabatt for tilståelse.

Tiltaltes forsvarer ba om at mannen fikk sone i en rusinstitusjon. Dette vil imidlertid ikke retten ta stilling til, og ber fengselsmyndighetene ta avgjørelsen.

I tillegg til oppreisning til Byremo, er 32-åringen idømt å betale over 200.000 kroner i erstatning til selskapet som forsikret ulykkesbilen. Han må også betale et mindre beløp til apoteket og bileieren.