SØGNE: — Veldig gledelig at så mange har søkt og vil ha dette, sier KrF-politiker Torfinn Kleivset.

Han var blant initiativtakerne til innføring av prøveordningen med kommunal kontantstøtte for toåringer i Søgne, som trådte i kraft fra 1. august.

— Jeg tenker at dette er veldig få, og det viser at behovet ikke er stort, sier Ap-politiker Solveig Kjelland Larsen. Hun stemte imot innføringen da saken ble behandlet i vår.

4000 i måneden

I tillegg til Søgne, har Kristiansand, Lindesnes og Mandal innført lokale ordninger for kommunal kontantstøtte fra i høst, som en erstatning etter at den statlige ordningen ble lagt ned. For barn mellom to og tre

år, og som ikke er i barnehage, utbetales full sats på 4000 kroner. Lindesnes har som eneste av de nevnte kommuner, også en annen sats; er barna i barnehage inntil 19 timer i uka, kan det søkes om kontantstøtte på 2000 kroner i måneden.

Barnehagekonsulent Venke Kristiansen i Søgne kommune sier de sendte ut mellom 140 og 150 informasjonsbrev om støtteordningen til foreldre med barn født i 2010, og fikk inn 18 søknader. To fikk nei, 16 fikk ja.

— Vi var kanskje litt overrasket over at det var så få som søkte. Men vi hadde jo sett tallene fra Kristiansand, de var også lave, så vi var forberedt på det. Men det kan ennå komme flere søknader etter hvert som barna fyller to, presiserer Kristiansen.Kontantstøtteforkjemper Torfinn Kleivset (KrF) sier at det for deres del er viktig at støtten gir småbarnsfamiliene et valg.

— Vi har ikke tenkt på noe tall. De som velger dette, må velge bort barnehage, og det viser at de virkelig ønsker å være hjemme med barna sine. Da er det mindre viktig om de er mange eller få. Vi er for barnehager også, det viktigste er at familiene har et reelt valg, framholder han.

Vil ikke forlenge

Søgne kommune har bevilget 1,1 millioner kroner til prøveordningen med kontantstøtte, som skal evalueres etter ett år. Ut fra søknadsmengden anslås det at de faktiske utgiftene vil bli på om lag 350.000 kroner, altså 750.000 kroner mindre enn budsjettert.

— Noen fryktet jo at dette skulle koste så mye, men jeg synes ikke denne utgiften er større enn at dette kan vi i vår kommune ta oss råd til, sier Kleivset.

Kontantstøttemotstander Solveig Kjelland Larsen (Ap) konkluderer motsatt. - Jeg kan ikke forestille meg at vi vil gå inn for å forlenge ordningen. De pengene kan vi heller bruke på andre ting, mener hun.

— Er det ikke bra at kommunen har et alternativ å tilby til de som ønsker det?

— De som vil kan jo velge å være hjemme uten dette tilbudet. Når en så liten prosentandel velger det, viser det seg at de fleste ikke ønsker det, mener Kjelland Larsen.

I Lindesnes er det ti som har takket ja til tilbudet om kontantstøtte, av potensialet på 71 barn født i 2010. I Mandal ligger det an til at mellom 12 og 13 barn vil motta kontantstøtte denne høsten. Potensialet – et gjennomsnittlig årskull – er på rundt 200 barn. I Kristiansand blir det p.t. utbetalt kommunal kontantstøtte for 61 barn. 1008 barn i samme alder har plass i barnehage.