BIRKENES: — På mellomtrinnet var tre av 16 elever på skolen tirsdag. I tredje og fjerde klasse var de bare ni av 16 i går. Resten var borte fra skolen, sier kontaktlærer Kirsti Olga Fredriksen.

Hun har undervisning i samfunnsfag med første og andre klasse når Fædrelandsvennen kommer på sykebesøk. I hennes klasser er det tre som er hjemme med sykdom. En fjerde elev er på vei hjem med hodepine. Og en femte klager over at hun føler seg pjusk.

Halve Engesland slått ut av sykdom. På Engesland skule møtte i dag rundt 40 av 73 elever. F.v. Henrik Stølen, Ørjan Solås, Ragnar Gundersen Flateland og Hanna Aas. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

— Det er hodepine og vondt i halsen det går i for de fleste. Og noen har hatt oppkast, sier Fredriksen.Hun prøver å ha ekstra omsorg for elevene. For denne uken har frafallet vært påtakelig. Mange foreldre er blitt oppringt for å hente barna sine.

— Jeg tror jeg bare har opplevd én gang før at det har vært så ekstremt. Jeg og gubben lå i forrige uke. Og sønnen min var syk i går. Han gikk glipp av tentamen, forteller kontaktlærer Fredriksen.

Julespill

Ett eller annet har truffet bygda.

— I dag var vi cirka 40 elever her av 73. Det er mye sykdom for en skole som oss, men det betyr ikke nødvendigvis at mange familier er rammet. Hvis én familie med tre barn har influensa, så blir tre klassetrinn rammet. Og hvis én elev er borte fra en klasse med tre elever, forsvinner 33 prosent av klassen, sier rektor Øyvind Mellem.

Han sier skolen fortsetter undervisningen som normalt.

— Med fagene holder vi normal progresjon, men vi forbereder julespill og sånt nå før jul, og vi må muligens bytte på noen roller. Ikke alle er her og kan øve på replikkene sine. Men dette er jo sånt som må skje på alle skoler, og det løser vi, sier rektor.

Leverpostei

På nærbutikken er Britt Karin Aas i ferd med å handle. Datteren på åtte ligger syk hjemme, og ønsker seg ovnsbakt leverpostei.

HANDLER: Britt Karin Aas er på nærbutikken for å handle leverpostei til sin syke datter. Åtteåringen ringer for å høre om ikke mamma kommer hjem snart. I dag har Aas også hentet en syk nevø fra skolen. Foto: Hildegunn Mellesmo Aslaksen

— Det er ikke mye de orker å spise, så vi må jo gi dem det de vil ha, sier Aas.Hun har tre barn. Alle er eller har vært syke. I dag har hun hentet hjem en syk nevø fra skolen.

— Jeg er skeptisk til å kalle ting influensa. Men de er forkjølet, har feber og vondt i halsen. Gutten sier han har vondt i hodet. Og så er det en fryktelig hoste. Har din det? spør Aas Hege Robstad bak disken.

For også kassadamen har et sykt barn hjemme.

- Ikke influensa

Likevel tror ikke kommunelegen i Birkenes, Thor-Erling Engemyr, at det er sesonginfluensaen som er kommet til Engesland.

— Hvis du kikker tilbake de siste ti årene, pleier influensatoppen å være fra slutten av desember til midten av februar. Bare ett år har den vært så tidlig som det du snakker om nå. Jeg vil gjette på at det tar en fire uker før influensaen kommer over oss, sier Engemyr, som ber alle risikopasienter komme og vaksinere seg.

— Hvis du ligger hjemme med snørr, rennende nese og litt feberfølelse, er det mest sannsynlig forkjølelse. Har du høy feber og smerter i hele kroppen, og det infiserer de nedre luftveiene, da er det risiko for at det er influensa, sier kommunelegen.