KRISTIANSAND: — I kveld har veiene i Vest-Agder vært veldig glatte, noe som er forårsaket av lokal nedbør, forteller Morten Nilsen i Statens veivesen, region sør. Han leder kjøretøyavdelingen i Vest-Agder.

Mannskap fra veivesenet var onsdag kveld ute på veiene i Vest-Agder for å måle friksjon. De opererer med en glatthetsskala fra 0 til 1, der 1 er tørr og fin veibane, mens 0 er maksimalt glatt veibane.

Glatt

Onsdag kveld var friksjonen 0,2, noe som er svært glatt.

— Det ble full stopp på et par vogntog i Rigebakken, og vi bestemte oss for å kontrollere dekk og kjettinger, sier Nilsen.

Det ble også satt en hjullaster i beredskap i bakken, som fikk oppdrag å slepe vogntog.

Kaller ut hjullaster til bakker

Nilsen forteller at det ved spesielle værforhold kalles ut hjullastere til kritiske punkter langs E 39, blant annet Trybakken, Vatnebakkem, Rigebakken og Lehnebakken:

— Entreprenørene får værprognoser fra Meteorologisk institutt, og kaller ut hjullastere etter behov, opplyser han.

— Men dette skal ikke være en sovepute for dårlig skodde vogntog. Hvis noen må slepes, kan de risikere å måtte betale for dette, sier Nilsen.

- Hvordan er prognosene denne uka?

— Dagens uvær kom overraskende. Det var ikke meldt uvær før inn mot helga. Da er det meldt fryktelig mye vind, mye nedbør og temperaturer ned mot null. Natt til lørdag vil vi være veldig på alerten, sier Nilsen.