KRISTIANSAND: — I forbindelse med Nobels fredspris, skal vi være mer oppmerksomme på hvem som kommer inn i landet. Bakgrunnen for dette er nok en terrorfrykt. Vi øker fokus med hensyn til identitet og gyldige papirer. I tillegg vil vi samarbeide tettere med politiet.

Det forteller kontorsjef ved tollvesenet i Kristiansand, Helge Breilid, til Fædrelandsvennen.

Statsledere i Norge

Tollvesenet har innført skjerpet grensekontroll i perioden fra 3. desember til 12. desember. Bakgrunnen er at Nobels fredspris deles ut i Oslo rådhus mandag 10. desember.

— Flere av Europas stasledere er samlet i Oslo. De ansatte i tollvesenet skal ha i bakhodet at mange prominente gjester er i Norge, og ha større fokus på at enkeltpersoner kan ha til hensikt å komme til Norge for å lage bråk eller gjennomføre terror, fortsetter Breilid.

— Oppbemanner dere i denne perioden?

— Vi setter ikke inn ekstra kontrollressurser, men har et skjerpet fokus. I tillegg vil vi samarbeide tettere med politiet hvis vi står overfor personer som vi mener bør sjekkes grundigere ut, forteller kontorsjefen, som sier at den vanlige reisende ikke vil merke så mye til de skjerpede kontrollrutinene.

Politiet kan foreta kontroll

Politiinspektør Magnus Andreassen har ansvar for blant annet utlendingsenheten ved Agder politidistrikt. Han forteller at grensene i Schengen-området er åpne, og at mennesker fra dette området vanligvis ikke skal kontrolleres ved grensepassering.

— Ved spesielle tilfeller kan man imidlertid innføre grensekontroll, som i dette tilfellet hvor man frykter terror i forbindelse med Nobels fredspris. Beslutningen innebærer at politiet kan foreta grensekontroll om nødvendig. Det vil si at politiet kan stoppe alle passasjerer og be dem legitimere seg, forteller han.

— Men dere holder dere altså i ro inntil det skjer en ekstraordinær hendelse?

— Dette er en løpende vurdering. En beslutning om grensekontroll tas i samarbeid med Oslo politidistrikt, Politidirektoratet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST), sier Andreassen.