AGDER: Sommeren 2009 reiste forskere fra Veterinærinstituttet og Folkehelseinstitutet ut til sju steder på Sørlandet for å samle inn flått. Målet var å finne ut hvor mange av dem som bar på TBE-viruset. Mennesker som blir bitt av flått med dette viruset, kan bli rammet av sykdommen skogflåttencefalitt, som kan føre til en alvorlig hjernebetennelse.

Totalt ble det undersøkt 5600 flåtter. I snitt bar 0,53 prosent av disse på TBE-viruset, men forskjellene var relativt store mellom de sju områdene. Flått fra Skjernøysundkilen i Mandal kom høyest på listen, mens flått fra Dalen i Risør hadde lavest forekomst av TBE.

— Forekomsten var høyest i Skjernøysund i Mandal, hvor det ble påvist TBE i 1,22 prosent av flåttene, sier forsker ved Veterinærinstituttet, Solveig Jore.

Mandal verre enn Arendal

Undersøkelsen er den første store studien i Norge av TBE-virus hos flått. Tidligere er det kun gjort en mindre undersøkelse i Arendal. De sju stedene som er undersøkt ble valgt ut på bakgrunn av hvor folk er blitt smittet av TBE-virus via flått, samt rapporter fra publikum.

— Pasientundersøkelsen viser at det er flest som smittet i Arendal- og Mandal-området. Undersøkelsen vår stemmer godt overens med det bildet, sier seniorforsker Åshild Andreassen ved FHI.

Tettheten av flått er størst på Sørlandet og Vestlandet, men finnes nå i nesten alle kommuner i Norge. Tromøya i Arendal har tidligere blitt utpekt som det virkelig store flåttområdet, men undersøkelsen viste imidlertid at flåtten i Arendal var langt mindre infisert enn i Mandal.

— Det kan ha sammenheng med at det er vanskelig å vite hvor "hotspoten" er. Utbredelsen av viruset kan være konsentrert i et lite område. Du må ha gode øyne og litt flaks for å finne det, sier Andreassen.

Ikke dødelig i Europa

— Hva sier undersøkelsen om faren for å bli smittet av TBE-viruset?

— Den sier at vi ligger på nivå med Europa, hvor 0,5 til 5 prosent av flåtten er infisert, sier Andreassen.

— Er dette den mest alvorlige sykdommen du kan få av flått?

— Den som blir syk vil synes det er like ille, uansett om det er TBE eller borrelia. TBE regnes ikke som dødelig i Europa, hvor kun en prosent av de som blir syke kan få en alvorlig hjernebetennelse. Det er dessuten mange som blir bitt som ikke blir syke, sier Andreassen.

Hun legger til at faren for å bli bitt av flått også avhenger av vegetasjon og klima.

Luftfuktighet

Undersøkelsen indikererogså en sammenheng mellom luftfuktighet og forekomst av TBE-viruset. I Skjernøysund var gjennomsnittlig luftfuktighet høyere enn på de andre seks lokalitetene. Stedet med lavest forekomst av TBE-viruset var også stedet hvor gjennomsnittlig luftfuktighet var lavest.

— Dette vil jeg si er det mest interessante i undersøkelsen, ettersom det indikerer at vi kan bruke klimatiske forhold til å si noe om forekomsten av TBE-viruset i flått, sier Jore.

Antall prosent flått som var infisert av TBE:

INFISERT: Kartet viser at det er i området Arendal flest personer har blitt smittet av TBE-viruset (se mer info under bildet) Foto: Illustrasjon fra undersøkelsen

S1 Risør, Dalen 0.11 prosent

S2 Arendal, Tromøya 0.56 prosent

S3 Arendal, Skarestrand 0.66 prosent

S4 Mandal, Skjernøya 0.70 prosent

S5 Mandal, Skjernøysundkilen 1.22 prosent

S6 Lyngdal, Vasstøyl 0.44 prosent

S7 Lyngdal, Kvalsvik 0.21prosent