VENNESLA: — Ny kirke er sårt tiltrengt. Vi trenger et kirkesenter med kontorer og et moderne kirkebygg hvor vi kan utvikle menigheten. Ikke minst tenker jeg på barne- og ungdomsarbeid, sier kirkeverge Neset.

Han står foran dagens Vennesla kirke, bygd i 1830. Allerede i 1850-årene, en god stund før industrien kom til bygda, startet arbeidet med en større kirke. Det har vært et utall av runder. Alle sammen har strandet grunnet uenighet om plassering, størrelse, finansiering – eller motstand fra frimenighetene og bedehusene.

Siste kirkerunde stoppet i 2007. Da skrinla fellesrådet og menighetsrådet det omstridte vedtaket om å bygge ny kirke på Moseidmoen.

Dåpskø

— Det er min jobb å starte prosessen på nytt. Kirken med 250 sitteplasser er et smykke, men altfor liten og upraktisk. Vi har ikke plass til mer enn seks dåpsbarn samtidig under dåpsgudstjeneste. Vi har sju, åtte konfirmasjonsgudstjenester etter hverandre for å få plass. Vi kan ikke ha tilbud for barna under gudstjeneste. Vi trenger et moderne bygg slik at vi kan utvikle menighetens arbeid og bli den folkekirken vi skal være, sier Neset

Han medgir at det sterke kristenlivet i bygda er en av årsakene til at det går så trått med å få bygd ny kirke.

— Jeg vil ikke si at frimenigheter og bedehus frykter konkurranse, men det har nok vært slik at mange ikke skjønner hvorfor vi i Den norske kirke skal ha kommunale penger til ny kirke, når de andre bygger sine selv, med givertjeneste og dugnad, sier Neset.

Forporsjekt

Han har nå søkt kommunen om 200.000 kroner til et forprosjekt. Beløpet avgjøres i kommunebudsjettet. Han har også satt ned en ressursgruppe som skal hjelpe ham med å få kirke-saken skikkelig på det politiske kartet. I gruppa sitter Gudmund Sagen og Nils Olav Larsen fra byggebransjen og bedriftsledere som Nina Schei Ledang og Georg Fritzman.

— Vi hadde nylig et menighetsmøte. Der kom det en del kritikk. Enkelte mener vedtaket mot Moseidmoen i 2007 ble tatt på formelt uriktig grunnlag. Nå må vi ordne opp i det. Deretter skal jeg og ressursgruppa i gang med å få fram nye planer.

— Personlig mener jeg det er åpenbart: Den nye kirken bør ligge i nærheten av den gamle. Det er her kirkens sentrum i Vennesla er. Dessuten eier både kirken og kommunen betydelige tomtearealer her, sier Neset.

Fem år

Kirkevergen håper den nye kirken, eller kirkesenteret, kan stå ferdig om fem års tid.

— I forrige periode bygget kommunen kulturhus. I denne perioden er det svømmehall. Målet må være kirke i neste valgperiode. Vi ønsker ikke å fortrenge noen, sier Neset, som håper en ny kirke kan bli et samlingspunkt og et utstillingsvindu.

— Et arkitektonisk signalbygg. Mange var kritiske til kulturhus, men Vennesla bygde ett som har fått internasjonal oppmerksomhet. Drømmen er at vi skal greie det samme med den nye kirken, sier han.

- Prisen da?

— Vi må forsøke å komme greit under 100 millioner kroner, svarer kirkeverge Neset.

Og dette sier politikerne:

Ordfører Torhild Bransdal, KrF:

— KrF har sagt svømmehall først. Vi har også sagt at vi deretter skal vurdere ny kirke. Men det er for tidlig å snakke om fem år. Ny kirke er ikke inne i noen budsjettplan ennå. Debatten om hvor den skal ligge, blander ikke jeg meg opp i. Menigheten har vært uenig med seg selv om dette.

Eivind Drivenes, gruppeleder Sp:

— Jeg er veldig glad for at Den norske kirke nå starter arbeidet med å realisere ny kirke igjen. I Sp har vi i to perioder gått inn for ny kirke. Jeg er helt enig med kirkevergen, også i plassering. Jeg håper vi kan få dette til i neste periode. Det skal ikke stå på oss.

Varaordfører Berit Kittelsen, Ap:

Kirkens ledelse har orientert Aps gruppe, og vi er helt enig i at det er stort behov for ny kirke. Vi skal love å se på dette, men partiprogrammene for neste periode er det lenge til vi skal vedta og partiet har ikke drøftet ny kirke. Men som sagt, vi ser behovet.

Tor Sørensen Drivenes, leder Vennesla Høyre:

— Dagens kirke er for liten, særlig til konfirmasjoner og store begravelser. I mitt parti er vi for alt som kan realiseres. Men vi kan ikke si ja før vi ser realistiske planer og kalkyler. Vi må vite hva ny kirke vil koste. Vi må ikke ha en runde til som ender i ingenting.

Line Vennesland, gruppeleder Frp:

— Vi hadde inne penger til et første byggetrinn i vårt budsjettforslag. Det er dårlig pengebruk at kirken må leie kontorlokaler når behovet for utbygging er så stort. Selv til hverdags er dagens kirke for liten. Det er bare å komme i gang. Kirken avgjør selv tomtevalg, men jeg er enig i at den nye bør ligge i nærheten av den gamle.